Бюджетните съкращения във Великобритания може да почакат

Според МВФ при сегашното развитие на икономиката трябва да се предприемат мерки за количествени улеснения

6964 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Международният валутен фонд (МВФ) призова Великобритания да предприеме по-агресивни действия, за да рестартира "болнавата" си икономика. От Фонда предупредиха, че планът на правителството за фискална консолидация може да се наложи да бъде забавен, ако икономическата обстановка се запази такава и през 2013 г.

В свой доклад МВФ посочва, че Великобритания трябва да реагира бързо на забавеното си възстановяване и влошаването на кризата в Еврозоната. Според анализаторите на фонда това може да се получи, чрез допълнителни парични улеснения и повече правителствени инвестиции.

"Възстановяването и ребалансирането на британската икономика е вероятно да бъде по-продължително от първоначално предвиденото", се посочва в анализа. "Доверието е слабо, а несигурността висока", отчитат от фонда.

По-рано тази седмица МВФ намали прогнозата си за икономическия ръст на Великобритания до едва 0.2% през 2012 г., а през 2013 г. - с 1.4%.

От МВФ смятат, че ако ръстът не успее да набере инерция до първата половина на 2013 г., тогава правителството ще трябва да забави прилагането на мерките за бюджетни ограничения. "Мерките при такъв сценарий трябва да са насочени към по-големи инфраструктурни разходи и временно намаляване на данъците", се казва в доклада.


Подкрепи Economic.bg