Бюджетът може да се увеличи с 800 млн. лв.

Синдикати предлагат 4 мерки за повече приходи

68 ~ 1 мин. четене

"Предлагаме 4 мерки, благодарение на които бюджетът за 2013 г. може да се увеличи със 700-800 млн. лв. Сред тях са още по-висок максимален осигурителен доход и по-висок дефицит. Смятаме, че максималния осигурителен праг можеше да бъде увеличен до 2500 лв., а не както се предлага до 2200 лв. Това щеше да налее милиони в бюджета. 50-60 млн. лв. ще е увеличението от 300-те лв. разлика. Няма пречка бюджетният дефицит да се развърже умерено. Не говоря за гръцки сценарий, а за допълнителни три десети от процента, или 300 млн. лв". Това каза в ефира на бТВ Пламен Димитров, президент на КНСБ по повод представената вчера чернова на Бюджет 2013 г

"Не трябва да се гледа колко пари даваш, а по какъв начин. Понякога се изливат огромни средства без да има смисъл. Не сме съгласни например с диференцираното увеличение на пенсиите", добави Николай Николов, икономически експерт в КТ "Подкрепа".

Пламен Димитров призова да се мотивират хората да си плащат самостоятелно осигурителните вноски. Колегата му е на мнение, че за увеличаване на доходите трябва да се използва инфлацията в "малката потребителска кошница".

"Според мен сметката е направена при ръст от около 0.5%, а не при 1.9% повишение на БВП", каза още Пламен Димитров.

Подкрепи Economic.bg