Цaнова: Може да загубим над 193 млн. евро до края на годината

Около 110 млн. евро могат да бъдат изгубени по седемте оперативни програми, а около 83 млн. евро по ПРСР и "Рибарство"

Цaнова: Може да загубим над 193 млн. евро до края на годината

Снимка: БГНЕС

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Над 193 млн. евро могат да бъдат загубени от европейските фондове до края на годината, съобщи вицепремиерът Илияна Цанова. По думите й около 110 млн. евро е рискът от загуба на средства по линия на седемте оперативни програми, а малко над 83 млн. евро – по линията на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и оперативна програма „Рибарство“, предаде БГНЕС.

„Чака ни много работа до края на годината“, коментира Цанова. Тя обясни, че към 15 август са верифицирани 55% от всички европейски средства за целия програмен период и са сертифицирани 52% от всички европейски средства за периода 2007-2013 г.

Цанова подчерта, че към днешна дата Европейската комисия няма неизплатени плащания към България с изключение на спрените пари по оперативни програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

Към момента България е на 24 място по отношение на степента на усвояване на средства от ЕС от всички 28 членки. „Важно е за в бъдеще да работим за по-голяма допълняемост със средства от държавния бюджет към средствата от европейските фондове“, обясни вицепремиерът.

Коментари: 0