Цената на природния газ няма да се променя

Регулаторният период също няма да бъде променян и цената ще бъде преразглеждана на всеки три месеца, обясни председателят на ДКЕВР Евгения Харитонова

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Цената на природния газ вероятно няма да бъде променена от 1 юли. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова по време на откритото заседание на регулатора днес. Тя потвърди, че регулаторният период също няма да бъде променян и цената ще бъде преразглеждана на всеки три месеца.

Харитонова обясни, че отлагането на ценовия период важи само за електроенергията. "Там това се налага заради нужните промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници. Търси се начин да се избегнат ефектите от свиването на регулирания пазар, след като от него излязат всички потребители средно напрежение", обясни шефът на регулатора.

Харитонова заяви, че ако се запази модела, който действа сега, цялата тежест от изкупуването на скъпата енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), централите с дългосрочни договори и топлофикации, ще се стовари върху потребителите.

За да се изкупи произведената енергия от вече присъединените "зелени" централи през следващия програмен период са нужни над 1,2 млрд. лв. "Ако се добавят и около 400 млн. лв., дължими от сегашния ценови период, то сумата става 1,6 млрд лв. и аз лично не мога да обясня на българския народ какво правим с това", каза шефът на регулатора.

По думите й цената за достъп трябва да е диференцирана само по вида производство, но еднаква за всички източници от един и същ вид и в някакъв порядък чувствително  по-нисък.

Коментари: 0