ЧЕЗ Разпределение гласува 250 лв. дивидент на акция

Дяловете на дружеството ще претърпят сплит в съотношение 10:1

Снимка: Архив

Автор: Стилиян Гребеничарски

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД е гласувало разпределение на брутен дивидент от 250 лв. на акция по време на редовното си годишно общо събрание на акционерите. От Компанията съобщават, че е одобрено предложението за сплит на дяловете на дружеството.

Между инвеститорите ще бъде разпределена печалба в размер на 48,2 млн. лв. Това е първият дивидент откакто дружеството беше листнато на Българска фондова борса на 19 септември 2012 г. От приватизацията пък през 2004г., ЧЕЗ Разпределение е разпределяло дивидент само през 2010 г.

Сплитът ще се осъществи в съотношение 10:1 и за целта ще бъдат издадени нови акции с номинал 1 лв. Досегашният номинал на книжата бе 10 лв. Операцията няма да засегне основният капитал на компанията, който остава непроменен.

„Убеден съм, че благодарение на решението за сплита ще се постигне по-голяма ликвидност на акциите на дружеството, от която могат да спечелят най-вече миноритарните акционери и индивидуалните инвеститори. Ще се активизира търговията на фондовата борса, което също ще има положителен ефект”, поясни Радослав Димитров -  директор „Връзки с инвеститорите” в „ЧЕЗ Разпределение България” АД, цитиран от Агенция Фокус.

При затварянето на пазара в петък акциите на дружеството се търгуваха на цена от 1835 лв. за брой, което определя пазарна капитализация от близо 354 млн. лв. За последната година дяловете са поскъпнали с 19,54%, а само за последните 3 месеца ръстът е над 10%. Счита се, че високата единична цена на акциите възпира дребните инвеститори и понижава ликвидността по позицията.

Коментари: 0