ЧЕЗ платило 429 млн. лв. данъци за 8 години

От компанията обявиха, че спазват стриктно българските закони и работи в съответствие с нормативната уредба на ЕС

72 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

ЧЕЗ стриктно спазва българските закони и работи в съответствие с нормативната уредба на ЕС, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Като част от Групата на ЧЕЗ в България спазването на законите, в т.ч. данъчните, е върховен принцип, който не подлежи на коментар. ЧЕЗ в България стриктно изпълнява своите данъчни задължения. От началото на дейността си до сега сме платили 429 милиона лева данъци на българската държава. Групата ЧЕЗ е инвестирала в България 1.7 млрд. лв. и осигурява работни места за повече от 3500 души.

"Спазвали сме, спазваме и ще продължим да спазваме законите на България и на всички страни, в които работим. Оказваме пълно съдействие на Прокуратурата, НАП и всички останали проверяващи органи и очакваме да бъдем уведомени по законоустановения ред и в законоустановения срок за резултатите от тях. Вярваме, че тези резултати ще докажат точно, че стриктно спазваме българските закони", заявиха от ЧЕЗ.

Изказването на електроразпределителното дружество идва ден, след като главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че започва процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ. По думите му още в началната проверка на Върховната административна прокуратура в държавната комисия са установени масови нарушения на периода на отчитане на електроенергия. „Установено е, че ДКЕВР не е реагирала на нито един от тези случаи, въпреки масовите оплаквания на граждани", каза Цацаров.

В следствие на резултатите Върховната административна прокуратура е отправила две предложения до комисията. "Първото е да осъществи административно-наказателни процедури по налагане на имуществени санкции за всеки отделен случай на констатирано такова нарушение. А второто е да започне процедура по отнемане лиценза на това ЕРП", добави Сотир Цацаров.

 „Впечатление на прокурори и данъчни направили и множество разходи, безкритично одобрявани от ДКЕВР", каза Цацаров. "Това, което се налага като извод, е че в много случаи ДКЕВР е действала не като регулатор, а като регистратор. Това означава, че резултатите от проверките, които се извършват на края на веригата на електропреносната мрежа, а именно в ЕРП-тата, в един момент могат да ни насочат обратно към регулативния орган, т.е. към самата ДКЕВР", допълни Цацаров.

Подкрепи Economic.bg