ЧЕЗ ще съди ДКЕВР за цените на тока

Причината е решението на държавния регулатор да намали цените на тока за домакинствата и индустрията

100 ~ 1 мин. четене

ЧЕЗ ще заведе дело срещу българската ДКЕВР заради решението й да намали цените на тока за домакинствата и индустрията, съобщи говорителят на компанията Барбара Пулпанова пред чешката информационна агенция CTK.

В момента ръководството на компанията оценява доколко действията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са повлияли бизнеса й. Цените на тока в България са чувсвителна политическа тема и бяха намалени на два пъти миналата година. А намесата на регулатора е поредната стъпка с обратен знак в енергийния сектор. Тя задълбочава дисбаланса и подрива доверието у инвеститора, посочва Пулпанова.

Тя допълва и че заради намаляването на цените на ел. енергията компанията ще ускори програмата си за свиване на разходите, стартирала през есента на 2013 г.

В края на 2013 година енергийният регулатор намали цените на тока, като при дневната тарифа спадът е с около 0,9 на сто, а при нощната тарифа - с десет на сто. За да постигне намалението, енергийният регулатор намали с 2 на сто технологичните разходи на ЕРП-тата, като за ЧЕЗ намалението бе от 10 на 8 процента. Експерти коментираха, че решението на енергийния регулатор практически ще се отрази с два - три процента върху сметките за ток или при сто лева сметка за ток, ще спестим два-три лева.

Коментари: 0