"Червен" ден за пазарите по света

Глобалният MSCI индекс загуби половин процент в ранната търговия в Ню Йорк

272 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Глобалният измерител на фондовите пазари отстъпи за четвърти пореден ден, слагайки практически край на петмесечния бичи пазар, пише Bloomberg. В същото време доларът заздрави позициите си преди данните за работната сила Зад Океана.

Световният MSCI индекс загуби половин процент в ранната търговия в Ню Йорк, насочвайки се към най-лошата си седмица от Март. Подобно понижение регистрира и S&P 500, a Stoxx Europe 600 загуби 1,2% от стойността си.

Тенденцията бе започната още от азиатските пазари. Японският Nikkei 225 и Hang Seng (Хонконг) спаднаха съответно с 0,54% и 0,9%. От водещите европейски индекси, „лидер” се оказа DAX с -1,7%, следван от FTSE 100 в Лондон с 1% „в червено” и френския CAC 40 със спад от 0,8%.

Несигурността за инвеститорите се подхранва от притеснителни сигнали, както на Стария континент, така и в САЩ. Корпоративния кредитен риск в Европа се покачи за четвърти пореден ден, а доходността по десетгодишните щатски държавни ценни книжа достигна 2,57%.

Настроенията не подминаха и пазара на суровини, където лекият суров петрол поевтиня с 0,7% до 97,47 долара за барел, а сорт Брент с 0,33% до 105,67 долара. Цената на среброто на спот пазара спадна с близо 0,4%, а тази на медта 0,7%.

Доларът се покачи до 1,3409 за едно евро, но по-късно се доближи до нивата си от сутринта - 1,3393. Доларовият спот индексът на Bloomberg напредна до най-високата си стойност от четири месеца насам. Инвеститорите бяха в очакване на днешните данни за пазара на труда в САЩ, а междувременно търговията се водеше от спекулации с времевата рамка, кога Федералния резерв ще започне покачването на лихвите.

„С оглед на добрите данни за американската икономика напоследък, вероятността за по-ранно покачване на лихвените равнища нараства. В същото време, фондовите пазари в САЩ нарастваха твърде дълго време и започва да се усеща огромно напрежение за „прибиране на печалби”, коментира за агенцията Ричард Фу, директор в Newedge Group.  

Коментари: 0