Четирима европейски лидери обсъждат кризата извънредно

Срещата между Марио Монти, Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Мариано Рахой е на 22 юни

Лидерите на Франция, Германия, Испания и Италия ще се срещнат в Рим на 22 юни, за да обсъдят кризата в еврозоната, съобщи френският вестник „Фигаро”, цитирайки италиански правителствени източници.

Организатор на дебата е италианският премиер Марио Монти, който отправил покана към германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и испанския министър-председател Мариано Рахой.

Първоначално Меркел реагира хладно към идеята за по-ранна мини среща преди общата на лидерите на ЕС на 28 и 29 юни и не беше ясно дали ще се отзове. Днес обаче германският правителствен говорител Щефен Зиберт обяви, че канцлерът се е съгласила да участва.

Четиристранната среща, която цели да координира политиката между главните страни от еврозоната, ще се проведе преди изборите в Гърция и Франция, отбелязва още „Фигаро”.

Жителите на южната ни съседка трябва да отидат до урните на 17 юни, за да преповторят общите избори. Страхът от това новото правителство да се откаже от спасителния международен план и да изкара Гърция от еврозоната обаче остава.

На същия ден във Франция предстои да бъде проведен парламентарният вот, на който новия президент социалист се надява да обедини лявото крило за изборната победа.

Коментари: 0