Chevron се изтегля от България

Компанията има разрешение за проучване, но наложеният мораториум отнема перспективите пред нея

Снимка: Reuters

Автор: Стилиян Гребеничарски

Щатската петролна компания Chveron е взела решение да се изтегли от България, пише в. Капитал. Новината първоначално е публикувана в блога на бившия посланик в Русия и енергиен експерт Илиян Василев, а след това потвърдена от два източника на вестника.

Припомняме, че Chevron получи през 2011 г. правото срещу 30 млн. евро да проучва за наличието на шистов нефт и газ в областите Разград, Силистра, Добрич, Шумен и Варна. Разрешителното бе петгодишно и на него се възлагаха надежди за преодоляване на дефицита на енергийни суровини в страната. Последвалите протести доведоха до налагане на мораториум върху проучването и добива на нефт и газ от шисти в страната. Въпреки че от компанията тогава завиха, че ще продължат партньорството си с българските власти, сегашното им решение не може да се приеме за изненада, предвид липсата на дългосрочна перспектива.

„Нито една уважаваща себе си компания не може да губи средства при липса на перспектива и очевидната незаинтересованост на поредица от български правителства в разработването на един от малкото варианти за местен добив на нефт и газ. Българските избиратели гласуваха за своите представители в изборите за Европейски парламент и голяма част от твърдите противници на шистовия газ останаха много под чертата.

Същите сили не искаха до допуснат спора за бъдещето на добива на шистов газ и нефт у нас да се реши чрез референдум. Въпреки, че тяхната електорална представителност е нищожна – те влияят върху процесите и решенията на изпълнителната и законодателно власт, благодарение на мотивираната и организационна сила извън демократичния процес.

За разлика от други компании, Шеврон не можеха да я "карат" по български или по балкански, като прилагат добре отработените методи за мотивация на политически кръгове и държавни служители. За това и предложиха значим бонус за разпределение от правителството между централни и местни органи - за да може то да им се спести необходимостта да отклоняват многобройните "креативни" внушения на централно и местно равнище за съдействие и улеснения.” Това пише в част от коментара си Василев.

В същото време Chevron продължава да развива дейността си по цял свят. В съседна Румъния компанията ще проучва за шистов газ на територия от 9 хил. кв. км., а оценките за залежите възлизат на 1,44 трлн. куб. м.

Наскоро Русия подписа договор за разработване на шистови находища с британската  BP, американската ExxonMobil и норвежката Statoil.

Коментари: 0