Цифрите подкрепят Обама

Часове преди започването на изборите в САЩ, настоящият президент Барак Обама води при предварителното гласуване

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

До започването на изборите за президент в САЩ остават часове. Посочената като официална дата 6 ноември обаче далеч не е най-ключовата за кампанията. Отдавна изборите в САЩ не се характеризират с изборен ден, а по-скоро с изборен месец. Предварителното гласуване започна още преди месец и вече 34 млн. избиратели са се възползвали от това правото, сочат изборни данни, цитирани от американски медии. Това е 35% от очакваната обща избирателна активност.

Социологическите проучвания не показват еднозначно кой ще е крайният победител от предстоящите избори, но в повечето случаи Обама изпреварва Ромни. Последното проучване на телевизия NBC и вестник Wall Street Journal показва, че настоящият президент води с 1 процентен пункт пред опонента си. Според анкетата демократът Обама има подкрепата на 48% от вероятните избиратели, а републиканецът Ромни - на 47%. Този резултат обаче е в рамките на статистическата грешка от 2.55%.

От тази година избирателите можеха да пуснат предварително своя глас освен по пощата и в избирателната секция, и онлайн. Целта на мярката е да се облекчи работата на избирателните комисии. На предишните избори приблизително всеки трети избирател беше гласувал предварително. Точно този предварителен вот бе от голяма помощ за победата на Барак Обама над Джон Маккейн през 2008 г. и щабът на демократите се опитва да повтори успеха тази година. Гласовете обаче, макар дадени доста по-рано, ще бъдат преброени едва след затварянето на бюрата след края на официалния изборен ден днес.

Очаква се тази година в САЩ предварително своя глас да са дали рекорден брой избиратели - до 40%, а в най-важните щати, където предпочитанията са на кантар, може да са и 80%.

Проучване отрежда лека преднина на Обама в по-голямата част от ключовите щати, където ще се реши изходът от надпреварата, и особено в тези от Средния запад - Охайо, Айова и Уисконсин. Нито един републиканец не е бил избиран за президент на САЩ, без да спечели в Охайо, отбелязва Associated Press.

Предизборният щаб на Барак Обама заяви, че в Охайо, който е смятан за основно бойно поле в изборната надпревара, президентът демократ е спечелил 62% от предсрочните гласове, а кандидатът на републиканците Мит Ромни - 35%. Там предварително гласовете си са дали 1.6 млн. души.

Барак Обама стана първият кандидат-президент, който гласува преди официалната дата на изборите. Той направи това на 25 октомври в избирателната секция в Чикаго. Настоящият президент призова тогава всички, на които законът позволява, да не чакат 6 ноември, а да регистрират избора си по-рано.

През 2008 г. той спечели изборите основно благодарение на предварителното гласуване. През тази година разликата между Демократи и Републиканци е доста по-малка, което радва вторите. "В сравнение с 2008 г. се справяме доста по-добре", каза Сенатор Портман от Охайо пред CNBC. "Смятам, че моментът е на наша страна", добавя той.

Независимо от това обаче Републиканците все пак изостават. Според изследване на Associated Press демократите са получили повече бюлетини във всички ключови щати, с изключение на Колорадо.

"За Ромни не е достатъчно само да намали разликата с Обама в ключовите щати", коментира бившият ръководител на кампанията на сегашния президент Стефани Кътър. "За да спечели изборите тази година, Ромни ще трябва да направи разлика от поне 10 процентни пункта в Охайо, което няма как да се случи", добавя той.

Ден преди изборите вече е ясно кои щати подкрепят Обама, кои Ромни, и кои все още са неопределени. Републиканците печелят подкрепа в по-голям брой щати, но заради непряката система на избор в САЩ това не е от значение. Демократите печелят в ключовите щати, където гласовете са най-много. Така например през 2000 г. демократът Ал Гор спечели повечето гласове в т.нар. народен вот от републиканеца Джордж Буш, но Буш спечели в Избирателната колегия с 271 срещу 266 гласа, и стана президент.

С най-голям интерес се следят "колебаещите се щати, където двете водещи партии нямат изразена историческа подкрепа. Предварителните данни обаче показват, че с изключение на Колорадо, Обама води. В Охайо демократът има 29% по-голяма подкрепа, в Уисконсин 15%, а в Айова - 40%.

Ураганът "Санди" допълнително помогна на Обама. Той прекъсна кампанията си, запретна ръкави и започна да възстановява страната. Като резултат той бе изненадващо подкрепен от кмета на Ню Йорк и бивш републиканец Майкъл Блумбърг.

Според Washington Post в борбата за втория мандат настоящият американски президент се нуждае от гласовете на още 27 члена от избирателната колегия, а опонентът му между 64 и 89 от тях. Изданието се позовава на последните социологически проучвания, собствени анализи и мнения, получени в интервюта с политически стратези на Демократическата и Републиканската партия.

Президентът на САЩ не се избира пряко от населението, а от специална Избирателна колегия (Electoral College). Всички 50 щата и Вашингон, федерален окръг Колумбия, имат представители в колегията, които на практика избират президента на САЩ.

В колегията има 538 електори - колкото общия брой на всички сенатори и членове на Камарата на представители в Конгреса. Броят електори от всеки щат е равен на броя членове в Камарата на представители, който щатът има, плюс още двама души - колкото са сенаторите от всеки щат. Представителите в долната камара на Конгреса се определят пропорционално на населението във всеки отделен щат.

Коментари: 0