Cisco разследва клонове за даване на подкупи в Русия и ОНД

Американската компания сътрудничи с Комисията по ценни книжа относно сигналите за корупция

От Русия с любов?

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Американският производител на мрежово оборудване Cisco Systems проверява дейността на подчинените си в Русия и държавите от ОНД по подозрение в даване на подкупи на чиновници. За това съобщава водещият щатски бизнес всекидневник The Wall Street Journal (WSJ), цитиран от Forbes.ru.

Проверката е наложена от Комисията по ценни книжа и борси (SEC) и Минситерството на правосъдието на САЩ. От компанията признаха, че в работата си някои от дистрибуторите са нарушили американския Закон за корупцията в чужбина от 1977 г.

Компанията призна, че възприема тази информация „много сериозно” и оказва съдействие на регулаторите, като оттам отказаха повече подробности.

За започналото вътрешно разследване съобщи вицепрезидентът на Сisco Роксан Маренбyрг, според която доказателства за подкупи засега липсват. „Макар разследването да продължава, ние не очакваме, че резултатите ще окажат съществено негативно влияние на бизнеса ни или други операции”, заяви топмениджърът.

Това е пореден скандал с големите международни корпорации в Европа, припомня WSJ. Така, през 2012 г. дистрибуторите на Microsoft в Русия са давали подкупи на руски чиновници срещу връзки и контактна информация. А през 2010 г. Hewlett-Packard Co. (HP) е заподозряна в даване на подкуп на служителите на руската Генерална прокуратура. Аналогични обвинения за подкупи в Русия имаше по адрес на баварския гигант Siemens и производителя на Mercedes-Benz – германския концерн Daimler. Подкрепи Economic.bg