Citigroup съкращава 11 хил. работни места

Банката се надява да намали разходите си с 1.1 млрд. долара годишно

Третата по големина американска банка Citigroup ще съкрати 11 хил. служители по целия свят, което е около 4% от общия персонал на финансовата институция. Стъпката се прави с цел да се намалят разходите с около 1.1 млрд. долара на година, съобщи Reuters. Първоначално този ход ще струва на Citi 1 млрд. долара, които банката трябва да плати през четвъртото тримесечие като разходи преди данъци.

Стъпката е първото голямо действия, което предприема новият главен изпълнителен директор на банката Майкъл Корбет, който пое управлението на Citi през октомври. "Идентифицирахме области и продукти в дейността, в които нямаме добра възвращаемост. Допълнително ще увеличим ефективността си чрез намаляване на излишния персонал и разходи", се казва в изявление на Майкъл Корбет.

Анализаторите очакват подобни действия още от обявяването на Корбет за главен изпълнителен директор на Citigroup. Новината за съкращенията изстреля акциите на банката в ранната търговия в Ню Йорк. Малко след отварянето на сесията на Wall Street книжата на финансовата институция се повишиха с 4% до 35.66 долара за акция.

Коментари: 0