Credit Suisse вдига капитала с 15.3 млрд. франка

Швейцарската банка ще издаде акции и облигации, за да покрие новите правила за капиталова адекватност

6996 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Втората по големина банка в Швейцария - Credit Suisse Group планира да увеличи капитала си с 15.3 млрд. франка (15.6 млрд. долара) през тази година. Това беше поставено като задължение от националната банка на Швейцария, за да покрие новите капиталови изисквания. До края на 2013 г. се планира и разходите да бъдат намалени с 1 млрд. франка.

Плановете на главния изпълнителен директор Брейди Дъган са да емитира конвертируеми облигации за 3.5 млрд. франка. Други 8.7 млрд. франка ще бъдат под формата на новоемитирани акции. Първо ще бъдат емитирани права, след което те ще бъдат конвертирани в 234 млн. акции на стойност 16.29 франка всяка.

Половината от правата ще бъдат купени директно от стратегическите инвеститори, сред които са Qatar Holding, Olayan Group, Norges Bank Investment Management и Temasek Holdings. Останалите ще станат притежание на Credit Suisse.

Също така банката потвърди вече обявения си план да съкрати 3 500 работни места, което цели да намали разходите с 2 млрд. франка.

През второто тримесечие на годината чистата печалба на банката се покачи с 2.6% спрямо година по-рано до 788 млн. франка.


Подкрепи Economic.bg