Curiosity разкри катаклизъм на Марс преди 4 млн. години

Според учените натрупванията от въглероден двуокис и вода са възникнали по-късно

Автор: Божидара Иванова

Данни, подадени от марсохода на американската агенция за космически изследвания (НАСА) Curiosity, показа следи от сериозен катаклизъм на Марс преди 4 млн. години, съобщи „Sky News”, като цитира резултати от изследване на НАСА.

Марсоходът Curiosity е изпратил първите си измервания на газовете в марсианската атмосфера. Учените установиха, че атмосферата на планетата е била унищожена от сблъсък на космическо тяло с друг обект. Катаклизмът е бил съпътстван от множество вулканични изригвания, а екипът учени смята, че е настъпил преди 4 млрд. години.

Резултатите от изследването също доказват, че натрупванията от въглероден двуокис и вода са възникнали по-късно, което обяснява наличието им в наши дни. Според учените новите данни дават възможност за сравнителен анализ с климата на Земята.

„С превръщането на Марс в планета, магмата се е втвърдила, настъпили са катастрофални газови изригвания, докато различни други елементи са били въведени от сблъсъци с комети и други по-малко космически тела”, разказва д-р Крис Уебър от лабораторията по реактивна тяга в Пасадена.

Коментари: 0