DAX тръгна надолу

Изнесените данни в Китай по-рано днес развалиха настроението на инвеститорите, които с нетърпение чакат икономическите данни от САЩ

Германският индекс DAX загуби над един процент и в момента се търгува на 6670 пункта. За седмицата индексът също е на минус с 5 пункта. От самото начало на годината обаче, той e повдигнал стойността си с цели 13%. MDAX се сваля с 0.2% до 10 646. TecDax остава почти непроменен на ниво 782 пункта.

Лошото настроение на борсата идва от лошите новини от Китай. Икономическият растеж на страната през първото тримесечие на 2012 г. е паднал до най-ниското си ниво от близо три години насам. През първите три месеца на годината увеличението е с 8,1%, както се вижда от официалните данни изнесени днес. Анализаторите смятат обаче, че втората по големина икономика в света ще има нови импулси по-късно тази година.

През 2010 г. Китай е достигнал рекордно равнище от 10,4% ръст. Очаква се данните за растежа на страната да се отразят и на цените на петрола, защото земята на драконите е вторият по големина в света потребител на черното злато.

Коментари: 0