ДКЕВР няма да определя цените на газа по Набуко и Южен поток

Промените в Закона за енергетиката минаха на второ четене в парламентарна комисия

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) няма да определя цените на газа по "Набуко" и "Южен поток". Това на практика се подготвя в промените на Закона на енергетиката, които минаха на второ четене в Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм, предаде БТА.

Цените ще се определят по специални методики, които ще синхронизират режимите за налагане на цени във всички страни, през които минават системите. С други думи - решението ще идва на правителствено ниво, в сътрудничество с другите държави, през които минават газопроводите.

Депутатите приеха, че на "регулиране от ДКЕВР подлежат цените за достъп и пренос на природен газ през преносна и разпределителна мрежа, освен в случаите, в които комисията по своя преценка одобрява методика за определяне на цена за достъп и пренос през преносна мрежа".

Това изключение се отнася само за проектите "Южен поток" и "Набуко", подчерта председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев пред журналисти. За разпределителните газови мрежи остава законовата норма, че цените се определят от ДКЕВР.

Газопроводът "Набуко" е предназначен за транспортирането на каспийски газ в Европа и заедно с газопроводите Турция-Гърция-Италия и Транс-Адриатическия влиза в т.нар. "Южен газов коридор". В реализирането на проекта с равни дялове от 16,67% в "Набуко газ пайплайн интернешънъл” участват 6 компании - австрийската OMV, унгарската MOL, румънската Transgaz, Българският енергиен холдинг, турската Botas и немската RWE.  

В края на април пък стана ясно, че северната сухопътна отсечка от бъдещия газопровод "Южен поток" ще бъде построена първа. В нея влиза инфраструктурата, преминаваща през България, Сърбия и Австрия. Впоследствие ще бъде построен участъкът, който ще преминава по дъното на Адриатическо море и ще стига до Италия. 

Коментари: 0