ДКЕВР се поправи: Токът поевтинява повече*

Енергийният регулатор предлага намаление на цената с 6-7%

168 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) се поправи и пусна новото осреднено намаление на цените на електроенергията за бита. Предложенията са за изменение на крайните цени на електрическата енергия за битови потребители от 5 март 2013 г. Новите тарифи са публикувани на интернет страницата на ДКЕВР.

Малко преди 16 ч. ДКЕВР публикува тарифи, от които ставаше ясно, че средното намаление на цените на "Енерго-Про", което обслужва Североизточна България е 5.3%. Малко след 18 ч. енергийният регулатор обяви, че средното понижение ще е 6.22%. И в новите предложения отново се вижда, че цената на тока, която доставят дружествата на "Енерго-Про" ще поевтинее най-малко в процентно изражение.

Най-сериозно намаление - от 7.3% се предлага за EVN, която доставя електроенергия на абонатите в Югоизточна България. След корекцията понижението намаля минимално - до 7.28%.

Токът от най-голямото електроезпределително дружество - ЧЕЗ, което захранва над 2 млн. абонати в Западна България, ще бъде намален средно с 6.7%. Или поне така изчислиха в началото от ДКЕВР. Корекцията увеличи процента на понижение за ЧЕЗ до 7.17%.

Предлагаме ви снимки от двете таблици - първата, която беше пусната малко преди 14 ч...

...и втората, която стана обществено достояние малко след 18 ч.

Регулаторът преизчисли само средното намаление. Останалите стойности останаха без промяна.

ЧЕЗ, което до момента продава най-евтин ток, получава най-ниско намаление на дневната тарифа - 5.3% до 15.766 стотинки за кВтч. Предлага се обаче нощната тарифа при дружеството да се намали най-драстично - с 14.61% до 10.018 стотинки за кВтч.

Намалението на нощната тарифа на EVN ще е 13.07% до 10.153 стотинки за кВтч, а при "Енерго-Про" се предлага понижение от 8.82% за нощния ток до 10.098 стотинки за кВтч. Спадът на дневната тарифа при EVN ще е 5.84%, а при "Енерго-Про" - 5.58%.

*Обновена в 18:30 ч.

Подкрепи Economic.bg