ДПС заговори "за" АЕЦ Белене при определени условия

Добре е България да даде път на няколко големи инвестиционни проекта, а те са основно в областта на енергетиката, заяви председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев

212 ~ 1 мин. четене

В условията на все още плаха инвестиционна агресивност и на външния, и на вътрешния бизнес е добре България да даде път на няколко големи инвестиционни проекта, а те са основно в областта на енергетиката, Това каза председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев по време на среща на бизнеса с правителството, цитиран от БТА.

ДПС са готови да променят позицията си и за изграждане на АЕЦ "Белене", но само при изпълнение на няколко условия, каза още Цонев по време на осмата годишна среща на бизнеса с правителството. До този момент Движението за права и свободи беше категорично против втората атомна централа. Подкрепя обаче строежа на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй".

Ако един проект не води до договорни задължения за години напред, той ще бъде реализиран независимо от коя посока идва. Ако не може да диверсифицираме енергийните източници, ще диверсифицираме пътищата, по които получаваме енергията и тук не приемам политизацията, независимо от къде идва, каза още Цонев.

Ако проекта за бъдещия седми реактор на АЕЦ "Козлодуй" бъде обвързан с дългосрочен договор за изкупуване на електроенергията, ДПС ще оттегли подкрепата си за проекта. Това стана ясно от изказване на председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев пред бизнес форум.

Коментари: 0