Далай лама: Г-н Путин – президент, премиер, пак президент. Това е множко!

Руският президент е твърде дълго на власт, оттам са проблемите на страната му, казва духовният лидер на будистите

Мъдра критика

Далай лама: Г-н Путин – президент, премиер, пак президент. Това е множко!
Автор: Николай Марченко

В интервю за германското списание Die Welt духовният лидер на будистите в Тибет Далай Лама излезе с остра критика по адрес на президента на Русия Владимир Путин.

Според него руският лидер се намира „твърде дълго“ на власт в страната си. „Господин Путин първо бе президент, после премиер, после – пак президент. Това е множко“, заяви Далай Лама (на снимката е с друг критик на руския лидер - последния държавен глава на СССР Михаил Горбачов – бел. ред.).

„Това демонстрира, че той има много егоцентрична самонагласа: аз, аз, аз!“, категоричен е духовният водач на будистите. Според него точно в това самочувствие на Путин е „коренът на руските проблеми“. Според него като цяло изолацията за държава като Русия е „нещо близко до самоубийство“.

Според Далай Лама за разлика от Китай Русия и президентът и Путин в настоящия момент не се стремят да станат част от глобалната политическа система и в продължение на дълъг период от време да приемат международните правила на играта. „Путин, май, се опитва да изгради Берлинска стена, но при това нанася щети на своята страна“, анализира още Далай Лама.

Преди месеци американският президент Барак Обама бе разкритикуван от Пекин за това, че се среща с Далай лама. когото Китай смята за един вид лидер на тибетски сепаратисти в изгнание. 

Коментари: 0