Данев: Администрацията задушава бизнеса

Има всички предпоставки, за да се разраства сивата икономика в България, смята председателят на БСК

136 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Изграждането на електронното правителство ще ограничи натиска на администрацията към бизнеса, ще ограничи корупцията, ще изсветли икономиката и ще увеличи приходната част. Това каза в ефира на Bulgaria On Air председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. Според него в момента администрацията задушава бизнеса и няма интерес от създаването на електронно правителство.

"През 2012 г. България е получила относително 3.5 млрд. лв. по-малко приходи в бюджета спрямо 2007 г. Това идва от лошата работа на администрацията - не се събират данъци, ДДС, акцизи, мита", каза Данев.

Според председателя на БСК няма диалог между институциите. "Кодовете за електронните регистри на НАП са отделни от тези на НОИ, въпреки че са под една шапка. По същия начин е главната инспекция по труда и агенцията по заетостта. Те не си говорят електронно. Направили сме многоезична електронна система и няма шанс да работи", смята той.

От БСК смятат, че създаването на електронното правителство трябва да бъде поръчано на фирма, която е направила подобни системи например в Холандия, Ирландия, Грузия или Естония. "Да ги поканим и да ни направят системата. Ако трябва да вземем заем, няма никакъв проблем да вземем заем. Икономическият резултат от тази система значително ще надхвърли разходите", смята Божидар Данев.

Той е категоричен, че има всички предпоставки, за да се разраства сивата икономика в България. "Българската икономика вече четвърта година е в стагнация. 400 хил. работни места са съкратени. Има един геноцид на българския бизнес. В 46% от фирмите има нула заети, тоест само техните собственици работят там. Това са елементи, които не могат да не доведат до нарастване на сивия сектор", смята Данев.

Председателят на БСК обясни, че има сериозен срив в инвестициите през последните 4 години. През 2012 г. има 79% срив в инвестициите спрямо 2008 г. Чуждестранните инвестиции са се свили 6 пъти. "Ако няма инвестиции, не можем да разкриваме работни места", категоричен е той. "За да говорим, че икономиката е в подем, че се създават работни места, първият индикатор е нарастването на инвестициите", смята Данев.

Подкрепи Economic.bg