Данев: Министерството на финансите не може да прогнозира

Според председателят на БСК има опасност от ликвидна криза в страната

72 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Разговорите за различни данъчни промени са известни политически трикове и обществото се подготвя предварително. Това каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев за БНР. Той припомни, че преди месец депутат от ГЕРБ е предложил облагането на лихвите по влоговете, но тогава всички приеха това на шега.

"Явно е от всички тези стъпки, които са много сериозни, че съществува опасност от ликвидна криза в условията на валутен борд. Тъй като нацията няма икономическа памет ще спомена и друго. Екипът на Министерството на финансите е доста слаб в прогнозите. Той не може да прогнозира икономическото развитие в Европа, не може да прогнозира икономическото развитие в България", каза Данев. Той припомни бюджетът за миналата година, в който беше заложен 2.3% ръст на БВП, но реално тази година ще бъде постигнат много по-малък икономически растеж.

"Аз нямам доверие в тези хора, които прогнозират. Кое ми гарантира, че тези същите хора сега прогнозират точно?! Сега смятаме, че ръст от 1.9% също е труден за реализиране", каза Данев.

Според председателя на БСК, когато се прави данъчна промяна, трябва да са ясни целите и по какъв начин ще се проведе тази данъчна промяна.

"Това, което обявиха е, че първо се въвежда справедливост и че трябват средства за пенсиите. И двете неща са под въпрос. Тази неяснота създава непрогнизируемост на българската икономика. Затова инвестициите се сринаха", добавя председателят на БСК.

Данев прогнозира, че няма да се съберат тези 120 млн. лв., които се очакват от въвеждането на данъка върху лихвите на влоговете. Ще бъдат наказани коректните платци, а огромният ресурс за страната  е сивият сектор, уточни той.

Подкрепи Economic.bg