Даниела Бобева: Изпълняваме исканията на синдикатите

Бюджетът за 2014 г. е социално ориентиран, каза министърът на труда и социалната политика

3596 ~ 2 мин. четене

Вицепремиерът Даниела Бобева и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов се срещнаха днес с представители на КНСБ, които им връчиха Декларация състояща се от 9 точки. „Някой от исканията са залегнали в програмата на правителството. Част от тях се  изпълняват и досега “, каза след срещата доц. Бобева.

Антимонополно и антикорупционно законодателство и Закон за енергетиката са сред исканията. Освен инициативите предприети от правителството вицепремиерът Бобева коментира, че се водят преговори със Световната банка за един цялостен преглед на правната рамка и политиките по отношение на монополи, картели и всякакви форми за нелоялни практики.

„Правителството предприе доста мерки за стабилизиране и намаляване напрежението в сектора на енергетиката. Те са част от програмата, която предвижда като основен въпрос създаване на национална дългосрочна стратегия за енергетика целяща ребалансиране на сектора. До края на годината тя ще бъде готова и ще се подложи на съгласуване с политическите партии, експерти, НПО, работодатели и синдикати“ допълни още тя.

Министър Адемов коментира, че бюджета, който е предложен за следващата година включва голяма част от исканията на социалните партньори и на КНСБ. Това е социално ориентиран бюджет, защото 36% от всички разходи в него за 2014 г. са за социално осигуряване, подпомагане и грижи. Това представлява 13,8% от БВП.

За пенсии и други социални плащания по линия на Държавното обществено осигуряване  са отделени с 400 млн. лв. повече отколкото в бюджета за тази година. 94 млн.лв. повече са за политиките, които реализира МТСП Важно е за нас през следващата година да финализираме промените в пенсионната система, за които настояват и КНСБ.

Заедно със социалните  партньори,консултативния съвет, синдикалните организации от сектор сигурност в МВР и МО ще направим всичко възможно да предложим промени които да облекчат това поколение което на практика понесе цялата пенсионна реформа през последните 14 г, добави министър Адемов.

Подкрепи Economic.bg