Данъкът върху лихвите от депозити е удар за цялата икономика

В момента се стимулират хората да не държат парите в банките, коментира Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите

104 ~ 3 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Дацов, какво отражение ще има върху банките и гражданите предложения данък от 10% върху лихвите по депозити на физически лица?

Първо, нека да кажем, че това е чисто данъчно упражнение за финансиране на предизборни разходи. Както в началото се говореше, че ГЕРБ е дясна партия, този балон се спука. Няма дясна партия, която да поддържа увеличаването на разходите. За 4-годишния си мандат ГЕРБ ще похарчи близо 12 млрд. лв. повече спрямо бюджета на предходното правителство – 7 млрд. лв. дефицит и 5 млрд. лв. допълнително събрани приходи спрямо бюджета за 2009 г. Това са похарчени или планирани за харчене приходи.

Като част от това нещо, чисто предизборно, е и този данък. Нямам обяснение защо го правят. Чисто фискално е ясно – ще съберат между 100 и 200 млн. лв. повече – в зависимост от нивото на лихвите.

Големият проблем е отражението върху бизнеса, не толкова за банките. За тях това е малко неутрално, с негативен привкус. Дори за вложителите, които ще плащат допълнителен данък, това не е толкова голям проблем. Те имат избор – могат да решат да изхарчат тези пари вместо да ги държат в банки.

Друг е въпросът, че близо 2/3 от депозитите са до 1000 лв. Това са "бели пари за черни дни". Е, ние се подиграваме точно с тези хора – бедната част от населението.

Подобен данък моментално означава по-висока цена на кредита. Въздействието върху банките ще е, че или хората ще си изтеглят парите, или ще търсят по-висока цена. Т.е. по-високи лихви...

 

- Подобна хипотеза се чу и от банкери – че задържането на клиенти означава повишаване на лихвите по депозити, а от там и по кредити.

Това автоматично води до повишаване на цената на капитала и на кредитите.

България има много ниска норма на спестявания. Ако погледнем структурата на Брутния вътрешен продукт (БВП) делът на инвестициите е приблизително 22%. Тъй като имаме ниска производителност на капитала и като цяло ниска производителност, имаме нужда от качествени инвестиции. За да постигнем и поддържаме икономически растеж над средния за Европа, т.е. около 4-5% в дългосрочен план, ще трябва  инвестициите да бъдат на ниво 30-35% от БВП.

В България спестяванията са основен източник за тези инвестиции. В момента имаме нужда да се стимулират спестяванията, за да се инвестира – като икономическа политика. А ти изведнъж казваш: "Не, благодаря. Нямам нужда от тези инвестиции и такава политика". Ако няма вътрешен източник, трябва да се надяваш на външни инвестиции.

 

- Означава ли това, че очаквате да има изтичане на депозити към други държави, ако този данък влезе в сила?

Не. Богатите хора, или собствениците на по-големи депозити ще преосмислят нещата. Никой не може да отговори защо не обложиха други инвестиции – на борсата, да речем.

В момента се стимулират хората да не държат парите в банките, а да ги извадят от тях и да се опитат да ги инвестират на борсата, например. Там е много по-рисково, но от данъчна гледна точка – необлагаемо.

Не очаквам депозитите да напуснат страната. Това обаче не е толкова важно. Богатите хора имат съветници и културата да управляват инвестициите си. С този данък обаче се удря икономиката. Смятам, че всеки ще потърси по-висока цена, която да компенсира данъка.

 

- Няма ли да е прекалено трудно и администрирането?

Нямам представа как точно е решено. Ако задължат банките автоматично да удържат тези 10%, това като администриране няма да е сложно.

Друг е въпросът, че вероятно банките ще надигнат глас, че това е допълнителна административна тежест, за която би трябвало да се плаща. От тук се получава допълнителна работа и административни разходи.

Не мога да кажа как ще реагират банките, но като създаваш допълнителна работа на някого, трябва да му плащаш.

Администрирането и събирането на този данък е лесно и очаквам събираемостта да е на добро ниво.

 

- В рамките на споменатите 100-200 млн. лв.?

Да. Зависи как се смята – при какви нива на лихвите и депозитите... Има много условности. Според мен цитираните от Симеон Дянков цифри са най-ниското му очакване. Той просто се е презастраховал. Истината е някъде по средата – в хазната ще влязат 150-160 млн. лв.

 

- Очаквате ли и Народното събрание да подкрепи данъка или може да реши да го отхвърли?

Не си спомням някой депутат да е гласувал "против", когато е спуснато от началника.Нямам спомен през последните три години и малко Народното събрание да е имало собствено мнение. Може да се случи нещо ако това е игра на "Лошия Дянков и Добрия Борисов".

Подкрепи Economic.bg