Дават 1,2 млн. лв. на производителите на домати

Средствата са за борба с миниращия молец

Помощ от 1,2 млн. лева отпуска Държавен фонд "Земеделие" на производителите на домати за борба с миниращия молец. Парите се отпускат в рамките на „Национална програма от мерки за контрол на Доматен миниращ молец - Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)".
 
Целта на подпомагането е да се предотврати разпространението на вредителя на територията на страната, като бъдат компенсирани разходите на земеделските производители по закупуване на средства за растителна защита за предотвратяване и унищожаване на нашествието от вредителя.

Парите ще се отпускат чрез компенсиране на част от разходите за растителни препарати. Ако се установи, че Tuta absoluta е нападнал и други зеленчуци освен доматите, помощта ще се предоставя и за тях.

Максималната помощ, която може да бъде отпусната за декар е 250 лв. Парите ще се разпределят за закупуване на биологичен агент Makrolophus caliginosus – за биологичен контрол на доматен миниращ молец. Друга част от тях могат да се ползват за феромонови уловки за контрол и улавяне на доматения миниращ молец. Средствата могат да се ползват и за инсектициди за химичен контрол на доматения миниращ молец.

Документи за кандидатстване за помощта се подават от 14 май до 31 октомври 2012 г. в териториалните структури на Държавен фонд „Земеделие” по постоянен адрес на физическото лице или едноличен търговец или по седалището на юридическото лице. В заявлението за кандидатстване ще се подават заявленията за подпомагане по образец. В тях трябва да посочена площта за кандидатстване. Средствата ще се изплащат до 15 декември 2012 година.

Юлияна Узаничева

Коментари: 0