„Делян Пеевски преживя катарзис“

Сергей Станишев, лидер на БСП

488 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

"От времето, когато Делян Пеевски беше зам.-министър е претърпял промяна. Той преживя своя катарзис, своеобразно пречистване." Така лидерът на БСП обясни подкрепата си за назначаване на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция "Държавна сигурност" ДАНС, след като през 2007 г. лично той го отстрани като зам.-министър заради съмнения за корупция и "нисък морал".

"Аз разговарях с него неведнъж през последните седмици. Видях много силна решимост да работи за държавата. Много малко са хората, които биха имали куража и решимостта да рискуват своя живот и живота на своите близки. Няма как да има промяна, няма как да се натиснат корпоративните интереси, ако не рискуваш всичко. Аз видях у него такава решимост", коментира Сергей Станишев в ефира на bTV.

Според лидера на социалистите изборът на Пеевски е станал за 15 минути, тъй като "тези, които се страхуват и искат да заметат следите от правените безобразия, нямаше да позволят да се случи". "От първия ден ГЕРБ започнаха сценарий за дестабилизация на държавата. Тази информация е достоверна и много сериозна. Работи се с много обещания, заплахи и пари. И до момента почти цялата държавна машина остава под контрола на ГЕРБ", категоричен е Станишев.

Според него БСП и ДПС са подценили обществената реакция и отпорът срещу кандидатурата на Пеевски. "Това е голям урок за мен лично, за премиера Орешарски, за самия Пеевски и за ДПС. Номинацията беше решена съвместно. Преценката беше, че в тази критична ситуация, когато работи сценария за дестабилизиране на държавата, търсихме наред с професионалните качества и личност, готова да рискува и да предприеме необходимите действия", каза червеният лидер.

Сергей Станишев заяви, че е очаквал партията да е разгневена и да иска оставката му. Той обясни, че тези хора, които му искат оставката, нямат чисти намерения. "Не ме държат с нищо и от нищо не ме е страх. Не вярвам, че хората, които ми искат оставката имат чисти мотиви", каза Станишев.

Подкрепи Economic.bg