Денонощен видеоконтрол по границата ни с Турция

В системата са инвестирани 24 милиона лева от бюджета

140 ~ 1 мин. четене

Денонощен видеоконтрол ще има по границата ни с Турция от днес. За новата система България е инвестирала 24 милиона лева от бюджета.

Засега в обсега на видеонаблюдението попадат само 58 километра, като прогнозите са до 2015 година камерите да бъдат монтирани по цялата българо- турска граница. Системата откри лично министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Интегрираната система за контрол и наблюдение включва множество стационарни и мобилни постове, снабдени с видеокамери, разположени по границата. Сигналът от камерите се подава в реално време в два оперативни центъра и при засичане на нарушител на държавната граница, на място веднага се изпраща екип.

Благодарение на системата през последните два месеца на границата са заловени 100 души, които са се опитали да преминат през браздата у нас.

Засилването на контрола по външната ни граница е поредната крачка, която страната ни прави към Шенген.

"Нека да изчакаме каква ще бъде позицията на всички страни от ЕС. Към настоящия момент имаме така леки резерви, които вече в общи линии почват да се усещат, които идват от Германия, но все пак аз съм оптимист за предстоящия Съвет на министрите на 20 септември", заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от бТВ.

Подкрепи Economic.bg