Денят на оставките (обзор)

Ръководствата на ДСБ, СДС и България на гражданите се оттеглят

Снимка: Антон Ковачев

168 ~ 4 мин. четене

След края на изборите и провала на някои от партиите, от там заваляха оставки.  Първо заместник-председателят на ДСБ Радан Кънев обяви, че подава оставка. „Часът е 04:00 на 13 май. „Мачът свърши“, ДСБ е извън Парламента. Искам само да благодаря от сърце на всички, които ми помагаха. Вие заслужавахте повече. Съжалявам, ако съм ви подвел. Не мога да обещая много - само, че няма да се уморя и няма да се откажа".

"Ще бъда с вас, докато ме търпите. По светло ще кажа повече за изборите, ще подам оставка като заместник-председател на ДСБ, ще споделя първите си мисли за бъдещето на десницата. Защото ние с вас имаме бъдеще. Но сега ще кажа само, че днес синът ми навършва 4 години... И аз съм убеден, че това, което правихме заедно, е правилно. За нашето и неговото поколение. Не съжалявам нито за една минута, която прекарахме заедно..."

Към него се включи и Петър Москов, който аргументира решението си с думите: “Ще продължа да работя за реализацията на идеите, които предложих в хода на кампанията. Знам, че предстоят по-добри времена. Вярвам, че ще ги постигнем с разум и ще ги посрещнем заедно".

По-късно през деня двамата официално представиха намерението си за оставки. На свикана пресконференция Радан Кънев заяви, че „с оглед на резултатите, включително в района на Варна, реших, че подаването на моята оставка е задължителен ход”.

Иван Костов също подаде оставка от лидерския пост на ДСБ. Той бе категоричен, че няма да се кандидатира за нов лидер на партията. На 23 юни ще се проведе национално събрание на партията.

По думите му "тъмносинята" партия ще има нов лидер и ръководство, което трябва да тръгне по нов път, "какъв - ще решат новите лица".  ДСБ няма основание да възразява срещу изборите, посочи "тъмносиният" лидер и продължи: "Съжаляваме за резултатите. Те са силно разочароващи".

Лидерът на СДС Емил Кабаиванов също обяви, че до три дни ще подаде оставка от лидерския пост и призова към същото цялото национално ръководство. Според председателя на партията това е "морален" ангажимент. Той добави, че същото трябва да се случи и с лидерите на организацията по места. Според Кабаиванов причината за провала на партията е, че голяма част от избирателите на СДС избрали да гласуват за ГЕРБ, за да не се разпилява гласът им. На предсрочните парламентарни избори вчера СДС успя да събере едва 1.4% от гласовете на избирателите.

И председателят на СДС в Кърджали Дора Христова подаде оставка. Липсата на ясно представителство след парламентарните избори на автентичните десни избиратели показва, че и аз имам лична отговорност за слабия резултата на СДС в Кърджали, аргументира тя оставката си в декларация в медиите. Необходимо е да се изгради ново обединено дясно, което да върне надеждата на хората, че е възможно едно можещо управление.

Затова подавам оставка като председател на общинската организация на СДС в Кърджали. Оставам вярна на синята идея и ще работя за нов десен политически проект в името на доброто на България и Кърджали, подчертава Дора Христова. Тя допълни, че се надява десните партии да се обединят. Смята, че даже членове на ГЕРБ, които споделят автентичните ценности на десните партии са добре дошли, добавя тя.

Любен Дилов-син подава оставка като председател на „Движение Гергьовден”. Това се посочва в позиция, разпространена до медиите. "Какаво може да се направи днес? Нещо, към което Гергьовден призоваваме от 2001 година: преучредяване на СДС като продължител и наследник на онова СДС от 1990 г. Това преучредяване трябва да стане с участието на възможно най-много хора, които определят себе си като десни и демократични, с участието на всички формации, които произлязаха или бяха сателитни на СДС през години, но – най-важното – с участието на цялото ново поколение българи, което влезе в съзнателна възраст след 2000 година и практически няма спомени за първото десетилетие на прехода", се казва в съобщението.

"Трябват ни отново хора, които могат да мечтаят, а не да програмират личното си политическо оцеляване в остатъците на старата десница. Казвам това, с желание да остана сред мечтателите, а не сред претендиращите за лидерство на подобна организация. Смятам собствената си скромна фъфлеща особа за част от това минало, от което предлагам начин най-после да излезем и да погледнем напред. По тази причина намирам за съвсем нормално да подам оставка и като председател на „Движение Гергьовден”, за да отворя път в собствената си организация за участие в един бъдещ обединителен проект", се казва в съобщението до медиите.

И Меглена Кунева подаде оставка като лидер на партията си България на гражданите. Причината е изборният резултат и оставането на формацията извън парламента! Заедно с Кунева оставка подава и цялото ръководство на партията. Предстои Националният съвет на партията да реши дали да одобри или не оттеглянето на шефовете си. Вотът възпроизведе парламент на статуквото, каза шефката в оставката на България на гражданите.

Тя съобщи, че партията й си е направила извода защо е загубила вота. Не успяхме да убедим достатъчен брой хора, че си струва да се грижим за страната си, каза Кунева.

За оставка заговори и едно от лицата на РЗС - Емил Василев. В профила си във фейсбук, той написа: "Не съм човек, който ще вини матриала... Затова ще потърся вината в себе си. Вероятно утре ще подам оставка като зам. председател на РЗС и ще изляза въобще от политиката". По-късно обаче той опроверга тази възможност с думите: "Само казах, че ще обмисля възможността да напусна политиката. След като прочетох гнусните коментарии по свой адрес зад гърба ми тук - реших: оставам в политиката. Няма да доставя удоволствие на хейтърите и душманите!"

Подкрепи Economic.bg