Депутати в Гърция без заплати до изборите

Причината е тежката икономическа ситуация в страната

Гръцките депутати, които трябва да положат утре клетва, се отказват от възнагражденията си за дните, които ще работят до разпускане на парламента, съобщи гръцката телевизия "Антена", цитирана от bTV.

Решението било взето на среща на председателя на досегашния парламент Филипос Пецалникос с лидерите на парламентарно представените партии. Като причина се изтъква тежката икономическа ситуация в страната.

След неуспешни опити да се сформира коалиционен кабинет на среща при президента Каролос Папуляс по-рано днес беше решено да се насрочат нови парламентарни избори на 17 юни, като за служебен премиер беше определен председателят на Върховния административен съд Панайотис Пикраменос. Днес той бе натоварен със съставяне на кабинет, а утре ще положи клетва.

По-рано Пикраменос се пошегува, че фамилията му, която на гръцки означава "огорчен", го прави напълно подходящ за поста, като намекна за доминацията на социалистите и консерваторите, които управляваха държавата в последните почти 40 години след падането на военния режим.

Коментари: 0