Депутатите денонсираха „Бургас-Александруполис”

115 народни представители подкрепиха отмяната на споразумението, 25 бяха "против", а един гласува "въздържал се"

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Народните представители денонсираха на първо четене споразумението за петролопровода Бургас-Александруполис, предаде „Фокус”. 115 депутати подкрепиха денонсирането, 25 бяха "против", а един гласува "въздържал се".

По-рано през деня министърът на финансите в оставка Симеон Дянков коментира, че проектът е неосъществим и неизгоден за страната ни. Дянков посочи, че на Общото събрание на акционерите през 2009 г. е установено, че проектът не е търговски осъществим и неприемлив за банково кредитиране, заради това, че е невъзможно получаване на гарантирано количество петрол.

От опозицията отговориха остро на думите на Дянков. Депутатът от „Коалиция за България” и бивш министър на енергетиката Петър Димитров попита управляващите в оставка защо преди седмица е бил екзекутиран проекта за АЕЦ "Белене", сега се бърза и да се екзекутира и този за "Бургас-Александруполис". „Мисля, че отговорът е безкрайно ясен. Няма друго време, в което в България да е имало толкова антируско мнозинство и такова антируско правителство”, коментира Димитров.

„Има два фактора за успеха на всяка икономика, която няма собствени ресурси под земята - първият е достъп до чужди ресурси и вторият - достъп до технологии. В нашия регион достъпът до ресурси се казва Русия”, посочи бившият енергиен министър.

Подкрепи Economic.bg