Все по-малко българи следват в САЩ

Това е нещо, което не бихме искали да се случва, коментира Марси Рийс

132 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Има тенденция към намаляване на броя на българските студенти в САЩ, и това е нещо, което не бихме искали да се случва. Това каза посланика на САЩ у нас Марси Рийс на откриването на изложението за пътуване, туризъм и образование „Открий Америка”, предаде “Фокус”.

„Това е една от причините да направим изложение като това - да се опитаме дадем на хората повече информация за пътуването към САЩ и начините, по които може да се направи”, посочи Рийс. 

„Днес ще предоставим повече информация за това как се кандидатства за виза и как е организиран процесът. Естествено, ние се опитваме да го направим максимално достъпен”, допълни още тя.

В края на 2012 г. стана ясно, че Българските студенти в САЩ продължават да намаляват. Данните бяха предоставени от американския Институт по международно образование (ИМО). През академичната 2011/2012 г. в американски университети са се обучавали 1694 българи, докато през 2010/2011 г. броят им е бил 1957. Отчетеното намаление е с 13.4%.

От ИМО отбелязаха, че тенденцията в световен мащаб е обратната - броят на чуждестранните студенти в САЩ се увеличава с 5.7%. През предходната академична година общият брой на учащи от други държави е бил 764 хил., докато през 2010/2011 г. те са били 723 хил..

Подкрепи Economic.bg