Депутатите гледат четвъртия вот на недоверие

Той е в сферата на енергетиката

На първото си заседание след Европейските избори депутатите ще дебатират по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към правителството в сферата на енергетиката. 

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители внесоха вота на 16 май. В мотивите към него се посочва липса на визия в енергийния сектор, груба намеса в работата на независимия регулатор ДКЕВР, огромна задлъжнялост и ниска ликвидност между всички участници в енергийната система, липса на прозрачност и публичност при взимането на решения в енергийния сектор и провал в един от най-важните стратегически проекти за България – газопровода „Южен поток".

Председателят на парламента Михаил Миков насрочи извънредно пленарно заседание на 23 май за дебати по вота, но депутатите не успяха да съберат кворум преди изборите. Гласуването на самия вот трябва да се проведе най-късно до 24 часа след разискването. Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви веднага след евроизборите, че "Атака" държи ключа за вота, тъй като сборът от депутатите на БСП и ДПС не стига за отхвърляне на вота на недоверие. 

Преди това в дневния ред е предвидено гласуването на второ четене на закона за МВР.

Междувременно нов протест под надслов „В подкрепа на морала и обединението“ ще посрещне депутатите днес в 9:00 часа пред парламента. Събитието е организирано в социалните мрежи.

Коментари: 0