ЕК предприема мерки срещу България заради „Южен поток”

Действията са заради неспазване на европейските правила в споразуменията за проекта

Барозу:

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, съобщи БНР.

Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката.

Жозе Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила, и комисията ще предприеме съответните действия.

В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв, смята Барозу. Той добавя, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.

Миналата есен еврокомисията започна антимонополно разследване относно проекта "Южен поток", тъй като споразуменията за неговото построяване противоречат на нормите на "третия енергопакет" на ЕС, припомни ИТАР-ТАСС. Според агенцията ЕС не се смущава от факта, че тези споразумения са били сключени преди влизането в сила на "третия енергопакет", тоест Брюксел му е придал обратно действие. Русия и ЕС вече са създали работна група по решаването на този проблем.

Коментари: 0