Десислава Терзиева: “Хемус“ е в приоритетите на правителството

Основен проритет е и намляване на различията в регионите

3623 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

“АМ “Хемус“ е в приоритетите на правителството проекти през следващия програмен период“. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в предаването “Здравей България“ по Нова ТВ. Тя обясни, че около 1.5 млрд. евро ще бъдат отпуснати за пътната инфраструктурана страната, а Лот 3 на АМ “Струма“ ще трябва да се изпълни задължително през следващия програмен период, тъй като средствата са дадени на страната именно заради това. По думите й, “Струма“  е много сложен инфраструктурен обект и ще струва около 800 млрд. евро.

Регионалният министър отбеляза, че парите трябва да бъдат разделени между жп транспортна и сухопътния транспорт. Поради тази причина тя се опасва, че няма да стигнат парите за всичко.

„Общата стойност на всички пари, които ще дойдат са ясни. В този програмен период трябва да се следват и приоритетите на Европа 2020 г., сред които са образование, създаване на работни места и други“, допълни още Терзиева.

Тя заяви, че публично-частно партньорство е вариант, но за целта трябва да има инвеститор. Този вариант обаче изисква плащане на тол такси. По думите й за момента няма условия за такъв вид партньорство.

Терзиева подчерта, че са заделени 20 млн. евро за проектиране на отсечките за ремонт.  6 хил. ще бъдат насочени към жп транспорт. Според нея пътната инфраструктура в България има спешна нужда всяка година да се ремонтират определени участъци.

За ремонта на виадуктите, регионалният министър обясни, че са в окаяна състояние и ремонтът им е наложителен. Тя допълни, че ремонта ще продължи една година и единственото, което може да се направи е да се дава информация къде има задръствания и как гражданите да ги избягват.

Подкрепи Economic.bg