Deutsche Bank: Най-лошото от кризата предстои

Анализатори смятат, че за 4 европейски страни може да се стигне до преструктуриране на дълга

6330 ~ 1 мин. четене

Най-лошото от световната финансова криза може би тепърва предстои, след като разходите на централните банки, които запазиха ниско нивото на фалитите, бъдат прекратени, съобщават от Deutsche Bank, цитирани от Bloomberg.  

Цените за застраховките за защита срещу фалит подсказват, че 4 или повече европейски държави могат да преструктурират дълга си.

Дълговите застраховки са скочили с 26% през миналия месец, след като кризата в региона се разгоря отново, показва индексът Markit iTraxx SovX Western Europe, който следи аукционите, провеждани от 15 правителства, включително тези на Испания и Италия.

„Ако тези скрити фалити се доближат смътно до реално осъществяване, тогава следващите 5 години с лекота могат да се превърнат в по-лоши за корпоративните и финансови фалити, отколкото бяха последните относително спокойни 5 години“, пишат анализаторите. „Нещата много ще зависят от това до каква степен ще бъде толерирано печатането на пари, тъй като сме много близо до фискален максимум в това отношение“, добавят от Deutsche Bank.

 

Подкрепи Economic.bg