Днес решават дали да има министър за изборите

Емилия Друмева ще бъде в кабинета на служебния премиер, обяви самият Близнашки

Днес решават дали да има министър за изборите

До края на деня ще се реши дали да има министър, отговарящ за провеждането на изборите, или да няма такъв пост в кабинета. Това обяви служебният премиер проф. Георги Близнашки пред медии днес. По-рано днес назначената на поста Красимира Медарова обяви, че се оттегля, след като за това призоваха редица партии и независими организации. Тя бе назначена в петък от президента.

Ако така остро се реагира на всяка кандидатура, която се предлага, ще запазим старото положение. Не е имало министър досега, имам чувството, че който и да се предложи, реакцията ще бъде еднотипна. Все още решението не е взето, до края на деня има време, добави служебният премиер.

Ние сме чувствителни към вълненията на българското общество, така че ще се съобразим с критиките, които се отправят, каза Близнашки на въпрос дали е изненадан от отказа на Медарова да приеме поста на министър, отговарящ за изборите.

Сама по себе си кандидатурата на Красимира Медарова не е лоша, тя е утвърден специалист и не се справи зле с изборите, но когато задкулисието реши да ти скрои номер, трудно се овладява положението, коментира той.

На въпрос дали конституционният съдия Емилия Друмева ще поеме този пост Близнашки каза, че името й не е опция, която се обсъжда за министър, отговарящ за изборите. Тя не е предлагана за този пост. Тя ще бъде при мен в политическия кабинет, но няма да играе официална роля. В политическия кабинет тя ще има отговорности, свързани с евентуални промени в законодателството, тъй като стана дума, че трябва да се променят Законът за прякото участие на гражданите в изборите, Изборният кодекс и редица други неща. В приоритетите ни са формирани редица цели, коментира той.

Самият аз съм узрял за една голяма конституционна реформа, така ще се започне да се мисли по-отдалече за тези въпроси. Друмева е голям професионалист и има с какво да допринесе, заяви Близнашки.

Коментари: 0