До дни става ясно с колко намалява цената на тока

НЕК и ЕСО търсят варианти за понижение на цената

132 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

С колко процента и дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще намали извънредно цените на електроенергията ще стане ясно в началото на следващата седмица. За да се изпълни обещанието на премиера в оставка Бойко Борисов за намаление с 8% на цената трябва да постъпят заявления от държавните Национална електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), пише Стандарт. И двете дружества вече няколко дни работят усилено и изчисляват откъде да дойде намалението.

Въпреки напрегнатата ситуация в момента, от ЕСО обещаха да работят над сметките дори и през почивните дни събота и неделя. В резултат на това до понеделник или най-късно вторник компанията ще внесе в ДКЕВР заявлението за намаляване на цените. За да стане реалност свалянето на тарифите възможно най-рано, експертите на оператора на преносната мрежа непрекъснато си комуникират с комисарите от ДКЕВР. Целта е да няма пречки за свалянето на цените, след като заявлението бъде внесено и намалението да влезе в сила в максимално кратки срокове.

От НЕК също работят усилено и се очаква скоро в ДКЕВР да постъпи и тяхното заявление. Работата на експертите в дружеството е насочена най-вече към това каква част от тока на скъпите централи може да бъде изваден от микса и дали АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", които продават най-евтината енергия у нас ще могат да заместят напълно скъпите централи.

До късно снощи при регулатора не беше постъпил подобен документ от нито една от двете държавни компании. В момента, когато заявленията бъдат налице, ДКЕВР веднага ще се заеме с обсъжданията и взимането на решение за намаляване на тарифите.

Подкрепи Economic.bg