Добивът на въглища расте със 78% за една година

Производството на електроенергия спада, както на месечна, така и на годишна база

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

Добивът на въглища през март възлиза на 2,176 млн. т., което е с 78% повече от същия месец на 2013 г., става ясно от обявените от Националния статистически институт данни. На месечна база произведените въглища са с близо 24% по-малко.

Друг енергиен продукт, който от месеци приковава вниманието на обществеността е електроенергията. Въпреки направените заявки за ръст в производството, статистиката сочи, че то се е свило с 6,4% спрямо февруари и 0,8% в сравнение с март 2013 г. до  3 699 ГВтч.

Производството на природен газ страната, което попада на фокус в контекста на кризата в Украйна и вероятността от спиране транзита на руски газ, се увеличава с 11% на месечна база до 20 млн. куб. м. Въпреки това, добивът остава под нивото преди година с 23%.

Производството на нефтопродукти спада значително поради планов ремонт в рафинерията в Бургас.

На годишна база нарастват доставките на въглища с 78% и дизелово гориво - с 11,1%. Намалява потреблението на безоловен бензин - с 29,3%, природен газ - с 13,1% и електроенергия - 9,9%. Доставките на пропан-бутан не се изменят в сравнение с март 2013г.

Коментари: 0