Добрев: Бумът на икономисти не помага срещу кризата

Висшето образование трябва да отговаря на нуждите на бизнеса и обществото, смята министърът

6566 ~ 1 мин. четене

"Не е най-важно колко е бройката на хората с висшето образование, а какво е качеството им. В последните 10-20 години залитнахме всички да ставаме икономисти или юристи. Но голямата бройка на икономисти доказа, че това не е гаранция, че ще избегнем финансовите и икономически кризи". Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на Съвета по образование при президента Росен Плевнелиев.

Според него е по-важно е висшето образование да отговаря на нуждите на бизнеса и обществото. "Освен това, и професионалните гимназии би следвало да имат Съвет на настоятелите, чрез който да се контролира какво се случва в средното образование", коментира Добрев.

Министърът смята, че бизнесът трябва да има много по-активна роля при формирането на програмите на висшите училища. По думите на Добрев е нужно да има повече практика сред учащите. „Моето основно послание е, че бизнесът, висшите учебни заведения и професионалните гимназии трябва да общуват много повече, за да може бизнесът да получава по-подготвени кадри”, каза той.

Подкрепи Economic.bg