Добрев: "Марица-Изток I" можеше да не бъде построена

Според бившия енергиен министър строителството на централата, която продава скъп ток, започва след като Румен Овчаров подписва особен залог

136 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Топлоцентралата AES "Марица-Изток I", която продава скъп ток на потребителите, е можело да не бъде построена. Това увери в ефира на Нова телевизия Делян Добрев, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма.

"Особените залози за AES "Марица-Изток I", чиято енергия е на много висока стойност, са правени по времето на Румен Овчаров. На 17.11.2005 г. с подписа на Румен Овчаров се разрешава на министерство на икономиката и енергетиката да подпише особен залог за AES "Марица-Изток I". След подписване на особения залог започва инвестицията по изграждане на централата. Ако Румен Овчаров не беше подписал този залог там нямаше да има централа, която да ни продава два пъти по-скъп ток от държавната "Марица-Изток II" и 3 пъти по-скъп от АЕЦ "Козлодуй", разясни Делян Добрев.

Според него подписаните особени залози за американските топлоцентрали са все едно някой да предложи за 15 години апартамент под наем, но при залог на заплатата на наемателя за построяване на апартамента. "От договорите за особени залози българинът получава три пъти по-висока цена на тока", категоричен е Делян Добрев.

По думите му грешката на това правителство е, че през 2009 г. не промени закона и не наложи мораториум за строителството на ВЕИ централи. "от 2007 г. до 3 май 2011 г. са подписани договори за 12 хил. мегавата зелена енергия", твърди бившият енергиен министър. Той е категоричен, че всички "зелени" централи са подписани от Трайчо Трайков, Румен Овчаров и Петър Димитров.

Подкрепи Economic.bg