Кипър трябва да приеме данък върху депозитите

В това е убеден президентът на страната Никос Анастасиадис

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Островната държава Кипър трябва да приеме данък върху депозитите в страната, за да получи спасителна помощ от 10 млрд. евро от международните кредитори. Президентът на страната Никос Анастасиадис ще се опита днес да убеди депутатите, че това решение е правилно. Държавният глава е убеден, че само така страната ще избегне фалита и ще остане в Еврозоната.

Кипър е на ръба на фалита, а банковата система в страната е пред колапс. МВФ и страните от Еврозоната се споразумяха в събота да отпуснат 10 млрд. евро на островната държава, но при определени условия.

Изискванията на кредиторите са да бъде въведен данък върху депозитите - 6.75% при влогове под 100 хил. евро и 9.9% над тази сума. Освен това трябва да бъде повишен и корпоративният данък от 10% на 12.5%. Вчера, 17 март обаче управляващите в Кипър не успяха да си осигурят необходимото мнозинство, което им е нужно, за да приемат новите данъци, което доведе и до отлагане на отпускането на обещаната финансовата помощ.

Експерти коментират пред Financial Times, че непопулярните мерки крият риск от масово закриване на депозити от вложителите, които по този начин ще се опитат да запазят спестяванията си.

Подкрепи Economic.bg