Срив на азиатските борси заради кризата в Кипър

Общият регионален индекс отбеляза най-големия си спад от юли 2012 г. насам

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Фондовите борси в Азия удариха най-силния си спад за последните 8 месеца, водени от акциите на добивните компании. В основата на негативизма са опасенията, че безпрецедентният данък върху банкови депозити в Кипър ще потопите Европа отново в криза. Допълнителен натиск оказаха и очакванията, че Китай ще продължи с усилията си за ограничаване на цените на имотите, пише Bloomberg.

Книжата на Toyota Motor Corp, най-големият автомобилен производител в света, заличиха 3.4% от стойността си, след като японската йена поскъпна спрямо основните си конкуренти. Базираният в Хонконг Esprit Holdings Ltd, за който Европа е пазар №1, изтри 2% от пазарната си капитализация. BHP Billiton Ltd се понижи с 2.4% в Сидни, повеждайки спада при водещите минни компании в света.

Общият регионален индекс MSCI Asia Pacific потъна с 1.8% до 134.20 пункта малко преди затваряне на търговията в Токио. Това се оказа най-големият спад от юли 2012 г. насам. От началото на 2013 г. до края на миналата седмица бенчмаркът добави 5.6% към стойността си.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 отстъпи с 2.7%, докато в Австралия S&P/ASX 200 се понижи 2.1%, поведен от книжата на BHP Billiton. Южнокорейският Kospi загуби 0.9%, а в Тайван TAIEX се понижи с 1.5%. В Хонконг Hang Seng се срина с 2.1%, което е най-силният дневен спад от 5 февруари насам. Китайският бенчмарк Shanghai Composite изтри 1.6% от стойността си.

Подкрепи Economic.bg