Добрев: Местният добив на газ ни прави по-конкурентни

Енергийният министър участва на форум в Истанбул

Диверсификацията на източниците на природен газ е от решаващо значение за енергийната независимост. Основен приоритет за нас е местния добив на газ. Именно той ще подобри конкурентоспособността на българската икономика. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който заедно с финансовия министър на Турция Мехмед Шимшек участва в заключителния панел на енергийния и икономически форум, организиран от Атлантическия съвет на Съединените щати.

Пред участниците във форума Добрев изтъкна, че България е една от трите държави в ЕС, заедно с Дания и Швеция, изпълнила Маастрихтските критерии. България е една от осемте държави в ЕС, които са постигнали икономически ръст на годишна база за периода юли-септември. Подобряването на достъпната цена на енергийните ресурси е един от най-големите стимули за икономическо развитие, защото то прави предприятията по-конкурентоспособни, добави енергийният министър, цитиран от пресцентъра на МИЕТ.

По неговите думи през последните десет години България има икономически растеж над средното равнище в ЕС. Балансираният бюджет и финансовата политика, комбинирани с мерки за стимулиране на растежа, инвестициите и експорта изиграха решаваща роля за смекчаване на ефектите от кризата, каза още министърът.

В рамките на посещението си в Истанбул министър Добрев се срещна с министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз и постави пред него въпроса за строителството на топлоелектрическа централа край Резово.

"Обезпокоени сме от новината и се надяваме, ако има инвестиционни намерения, те да бъдат подложени на обстойна проверка по ОВОС", каза Добрев пред своя турски колега. От своя страна Йълдъз увери, че опазването на околната среда е от първостепенна важност и че никакъв проект няма да бъде реализиран, ако няма положителна екологична оценка за него.

Коментари: 0