Доларът остана стабилен преди изказването на Йелън

Златото изгуби 2,4% след като страховете за банковия сектор на Португалия се уталожиха

Доларът остана стабилен преди изказването на Йелън
92 ~ 3 мин. четене

Доларът поскъпна леко спрямо японската йена в понеделник, но остана без особена промяна спрямо останалите валути, докато инвеститорите изчакваха изявлението пред Конгреса на председателят на Фед, Джанет Йелън, относно паричната политика на банката.

Доларът бе на печалба от 0,2% до 101.61 йени. Еврото също спечели 0,25% спрямо йената до 138.38, възстановявайки се от 5- месечното дъно на 137.50, достигнато миналата седмица.

Единната валута остана да се търгува без промяна спрямо долара около нивото 1.36, като почти не помръдна, когато председателят на ЕЦБ, Марио Драги предупреди законодателите, че силното евро може да забави икономическото възстановяване в еврозоната.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна леко до 80.202, след като възвръщаемостите на правителствените облигации леко нараснаха. Еталонните възвръщаемости на 10- годишните облигации загубиха 8/32 от цената си, като това доведе до ръст на тяхната възвръщаемост до 2,5468%.

Цените на американските акции също леко се повишиха, като индексът S&P 500 за водещите американски корпорации спечели 0,5%.

Възвръщаемостите на американските облигации предимно падаха през последните седмици, тъй като инвеститорите намалиха очакванията си за затягане на паричната политика след публикуването на протокола от юнското заседание на Фед миналата седмица, който показа, че централната банка не бърза да увеличи лихвените проценти.

Според анализаторите цената на долара ще се влияе силно от изказването на Йелън пред Конгреса във вторник и сряда, особено след като данните за второто тримесечие показаха подобрение на икономиката.

 Златото изгуби 2,4% след като страховете за банковия сектор на Португалия се уталожиха

Златото поевтиня с 2,4% в понеделник, реализирайки най- големия си еднодневен спад от началото на декември до сега, след като избледняващите страхове за банковия сектор на Португалия и печалбите на американските акции принудиха инвеститорите да приберат печалбите си, след възхода на кюлчетата до 3- и половина месечен връх миналата седмица.

Цените на кюлчетата бяха ударени от вълни от ордери за продажба, след като паднаха под ключовата техническа подкрепа на 1330 долара за тройунция и под подкрепата на 1310 при фючърсите, задействайки масивни стоп- лос ордери, споделиха търговци.

Златото поскъпна до почти 1350 долара за тройунция миналия четвъртък, след като въпросителните около финансовото здраве на най- голямата банка в Португалия, листаната на борсата, събудиха опасенията, че може да започва развитието на нова банкова криза в Европа.

Спот цените  изгубиха 2,4% до 1306.78 долара за тройунция, реализирайки най- големия си спад от 2 декември до сега. Преди това златото падна до 1302.90, което е най- ниската му стойност от 19 юни насам.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 30.70 долара за тройунция до 1306.70 долара. Темпото на търговия бе много бързо, като обемите бяха около 60% над 30- дневната пълзяща средна.

Възвръщаемостите на португалските облигации паднаха в понеделник, след като най- голямата банка в страната предприе стъпки, насочени към успокояването на инвеститорите относно нейната стабилност, успокоявайки периферните дългови пазари след първия им случай на зараза за тази година.

Върху цената на златото натежа и възходът на индекса S&P 500, породен от скорошните вълнения около сливанията и придобиванията и доклада за приходите на Citigroup.

Сред останалите благородни метали среброто бе на загуба от 2,5% до 20.85 долара за тройунция. Спот платината падна с 1,5% до 1484.75 долара за тройунция, докато спот паладият изгуби 0,3% до 867.25 долара за тройунция.

Инвеститорите в платина бяха повлияни от новината, че Anglo American Platinum, най- големият производител на платина в света, в понеделник заяви, че печалбите му за първото тримесечие най- вероятно ще спаднат с около 96%, след като 5- месечната стачка в Южна Африка осакати работния процес.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АДПодкрепи Economic.bg