Доларът остана стабилен спрямо йената и еврото

Цените на златото приключиха без особена промяна в петък

Доларът остана стабилен спрямо йената и еврото
116 ~ 3 мин. четене

Американският долар остана стабилен спрямо йената и еврото в петък, докато най- голямата португалска банка се опитваше да успокои инвеститорите относно финансовата си стабилност.

От Banco Espirito Santo заявиха в четвъртък вечерта, че загубите по заема, които са разтревожили империята на компанията- майка няма да поставят банката под опасността от това да остане без капитали.

Това успокои някои притеснения. Доларът падна до почти двумесечни дъна спрямо йената в четвъртък, докато инвеститорите се притесняваха от ефекта на доминото и потърсиха безопасни убежища за капиталите си.

Доларът остана да се разменя стабилен спрямо еврото при курс 1.3601 долара за едно евро. Той поскъпна с 0,07% спрямо широка кошница от валути до 80.185.

Американският долар през последните месеци масово се възстанови спрямо еврото и йената, опитвайки се да запази силата си, докато от Фед продължават да поддържат настоящата си политика, за която нехарактерен сравнително по- мек тон, докато от банката очакват признаци за допълнително засилване на растежа, които да подкрепят идеята за необходимостта от увеличение на лихвените проценти.

Протоколът от юнското заседание на банката, публикуван в сряда, не предложи нова информация за политиката на Фед. Следващият фокус ще бъде изявлението на председателят Джанет Йелън пред Конгреса в четвъртък.

Докато от Фед и ЕЦБ изглеждат сякаш са на път да обявят някаква промяна в паричната си политика в близкото бъдеще, инвеститорите продължават да търсят високодоходните инвестиции във валутите на алтернативни държави.

Междувременно канадският долар отслабна в петък, след като данни показаха, че страната неочаквано е изгубила 9 400 работни места през юни, а нивото на безработица се е покачило от 7,0% през май до 7,1% през юни. Канадският долар изгуби 0,78% спрямо американския си съименник до 1.0732.

Австралийският долар също падна, след като председателят на Резервната банка на Австралия, Глен Стивънс, предупреди чрез австралийски вестник, че валутата на страната вероятно е твърде силна, което крие в себе си риска за слабост след евентуалното увеличение на лихвения процент от страна на САЩ.

Австралийският долар падна от 0.9394 до 0.9337 преди публикуването на статията, след което отново се възстанови до 0.9400.

 

Златото приключи последната си търговска сесия без особена промяна

Цените на златото приключиха без особена промяна в петък, след като притесненията на инвеститорите за здравето на най-голямата банка на португалската борса се уталожиха, но благородният метал записа шестата си поредна седмица на печалби, тъй като мнозина останаха притеснени поради насилието в Близкия изток.

Цените на правителствените облигации на САЩ също нараснаха, тласкайки еталонните възвръщаемости до 5- седмични дъна, след като инвеститорите потърсиха хедж срещу пазарните колебания, които биха могли да настъпят в резултат от боевете в Газа. Цените на акциите се стабилизираха, след като правителството и централната банка на Португалия увериха инвеститорите, че финансовата система на страната е стабилна въпреки проблемите на Banco Espirito Santo.

В петък израелски въздушни удари над Газа убиха 11 палестинци, повишавайки броя на смъртните случаи в крайбрежния анклав до поне 96, повечето от които цивилни, заявиха длъжностни лица от Палестина.

Цените на златото останаха без промяна на 1334.62 долара за тройунция, оставайки недалеч от 3- и половина месечния връх, достигнат през предишната сесия. На седмична база металът поскъпна с 1,3%, реализирайки шестата си поредна печеливша серия.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 1.80 долара до 1337.40 долара за тройунция.

В четвъртък златото поскъпна, след като Espirito Santo Financial Group, най-големият акционер на португалската банка Banco Espirito Santo, спря търговията на акциите и облигациите си, позовавайки се на “материални затруднения” при компанията- майка ESI. Това бе първият сериозен случай за зараза в периферните икономики на Европа, който нарани търсенето на гръцки дълг по време на втория търг на страната след изпадането и в несъстоятелност през 2012.

В четвъртък притежанията на най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, SPDR Gold Trust, намаляха за пръв път от средата на юни насам, след като някои инвеститори прибраха печалбите си след възхода в четвъртък.

Спот среброто също приключи почти без промяна на 21.35 долара за тройунция, след като достигна най-високата си стойност за последните почти четири месеца в четвъртък на 21.55 долара. На седмична база то бе на печалба от почти 2%, приключвайки шестата си поредна печеливша седмица.

Спот платината бе на загуба от 0,2% до 1507.24 долара за тройунция, докато спот паладият спечели 0,3% до 869.72, след като в четвъртък достигна 13- и половина годишен връх на 875.60.

 

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg