Доларът отстъпи позиции спрямо еврото

Златото с покачване в понеделник

108 ~ 3 мин. четене

По време на търговията в понеделник, доларът се търгуваше близо до 3 и половина годишният си връх спрямо йената, след забележителния ръст на заетостта в САЩ и номинацията на Харухико Курода в понеделник за нов президент на Японската централна банка. Доларът падна спрямо еврото, тъй като инвеститорите прибраха печалби, след като в петък щатската валута удари тримесечен връх спрямо еврото.

Някои анализатори изказаха предположения, че след като безработицата в САЩ, която е ключов показател за ФЕД, е спаднала, то централната банка може и да прекрати или да намали своята политика на парично стимулиране на икономиката. Но според други пазарни анализатори, реакцията на пазара спрямо данните за заетостта в САЩ е преувеличена, а докладът за намаляването на безработицата от 7,9 % на 7,7 % няма да бъде достатъчен да предизвика преразглеждане на плана на ФЕД за третия кръг на количествено облекчаване, наречен QE3.

От Федералният резерв заявиха, че ще продължават да купуват активи, докато перспективите за пазара на труда се подобрят значително. В момента ФЕД закупува облигации на стойност 85 млрд. долара месечно, с което намалява лихвите по дългосрочни заеми и стимулира икономическия растеж. Политиката на ФЕД, като цяло обезценява щатската валута, поради печатането на пари, но ниската инфлация е в подкрепа на долара.

Доларовият индекс, който следи зелените пари срещу кошница от основни валути, се понижи в края на деня с 0.1% до 82,618 пункта, като се отдалечи от най-високата  си стойност за последните седем месеца от 82,924, достигната в петък. Спрямо йената, доларът се изкачи до 96,35 йени в края на търговията, като в ранната търговия днес американската валута достигна до 96,62 йени, което е най-високото ниво от 12 август, 2009.

Еврото се покачи с 0.2% спрямо долара до 1,3034 долара, след като в петък единната валута удари тримесечно дъно на цена от 1.2955 долара.

Според техническият анализ, като краткосрочна подкрепа за европейската валута се очертава нивото от 1,2950 долара.

Не особено добрите икономически данни от Китай, втората по големина икономика в света, държаха инвеститорите предпазливи, но не успяха да попречат на търсенето на по-рискови активи, като борсовите индекси в САЩ се доближиха до 5 и половина годишен връх. Китай съобщи през уикенда, че годишното промишлено производство за януари и февруари общо е нараснало с 9,9%, което е най-ниското ниво от октомври 2012 г., а индексът на потребителските цени се е повишил повече от очакваното през последния месец.

Относно европейската валута анализаторите са на мнение, че еврото е най-вероятно да се търгува по-ниско спрямо долара поради нарастващите притеснения за периферните страни от еврозоната и политическите опасения за Италия. Рейтинговата агенция Fitch понижи кредитния рейтинг на Италия в петък, поради политическата несигурност, дълбоката рецесия и увеличаващата се задлъжнялост.

 Златото с покачване в понеделник

Златото поскъпна в понеделник след не особено добрите икономически данни от Китай, но покачването на ценния метал бе парирано от поредното покачване на американските фондови индекси и насочването на инвеститорите към по-рискови активи. Китай съобщи през уикенда, че годишното промишлено производство за януари и февруари общо е нараснало с 9,9%, което е най-ниското ниво от октомври 2012 г., а индексът на потребителските цени се е повишил повече от очакваното през последния месец.

Силното представяне на Wall Street накара инвеститорите да купуват акции за сметка на златото. Щатският фондов индекс S & P 500 бе на път да се повиши до най-високото си ниво от октомври 2007 г.

В края на търговията в понеделник, спот цената на златото се повиши с 0.2% до  1580.41 долара за тройунция, като в петък металът отскочи от двуседмичното си дъно от 1560 долара за тройунция. Обемът на търговия вчера бе около 110 000 лота, което е наполовината от средномесечният обем.

Според пазарни анализатори, ролята на златото ще остане периферна в инвеститорските портфейли, тъй като очакванията за  растеж на световната икономика ще продължават да подтикват участниците на пазара да търсят по-добра възвръщаемост в по-рискови активи.

Цената на петролът се повиши преди приключването на търговията в понеделник, като ценната суровина бе подкрепена от всеобщото покачване на щатските борсови индекси. По-рано през деня цената на петрола бе подложена на натиск  от разочароващите икономически данни от световният № 2 потребител на нефт - Китай. Цената на щатският суров петрол нарасна с около 20 цента за барел, като последно “черното злато” се търгуваше за 92 долара за барел.

Продължаващите геополитически напрежения, породени от спорната ядрена програма на Иран и гражданската война в Сирия, подкрепят цените на фючърсите на суров петрол.

Подготвена от отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg