Доларът отстъпи спрямо йената и еврото

Пробивът на нивото от 100 йени за долар е неизбежен, след като Японската централна банка реши да инжектира около 1.4 трилиона долара в икономиката

116 ~ 4 мин. четене

Доларът отстъпи от почти 4-годишния си връх срещу йената във вторник, след като инвеститорите прибраха част от печалбите си, реализирани след рязкото поевтиняване на йената. Тенденция за отслабване на японската валута все още е налице, след като Японската централна банка стартира безпрецедентния си план на агресивна парична политика. Пазарните участници бяха респектирани от психологическото ниво от 100 йени за долар. Все пак според пазарни анализатори, пробивът на нивото от 100 йени за долар е неизбежен, след като Японската централна банка реши миналия четвъртък да инжектира около 1.4 трилиона долара в японската икономика за по-малко от две години.

Последно за деня доларът се разменяше за 98.94 йени, след като по-рано през деня достигна връх от 99.66 йени, най-високото ниво на щатската валута от май 2009г.

В края на деня еврото се разменяше за 129.48 йени, като по-рано достигна връх за сесията от 130.03 йени, най-високата му стойност от януари 2010 г. Според пазарни анализатори всяко поскъпване на йената ще бъде използвано от инвеститорите за увеличаване на късите им позиции спрямо японската валута на по-добри нива. Японският финансов министър Таро Асо заяви във вторник, че основен приоритет на японското правителство е премахването на дефлацията в страната, а не прекомерното отслабване на йената.

В сряда, фокусът на инвеститорите ще бъде насочен към минутите на Федералния резерв на САЩ, по време на които ще бъдат съобщени подробности от последната среща на ФЕД. Инвеститорите очакват повече яснота относно продължаването на програмата на ФЕД за изкупуване на държавни облигации. Очакванията са, че липсата на промяна на количественото изкупуване на облигации от страна на ФЕД ще доведе до отслабване на долара, тъй като печатането на страни от страна на ФЕД води до намаляване на покупателната способност на долара.

В края на деня еврото се търгуваше на цена от 1.3084 долара, което бе покачване от 0.6% за деня. По-рано през деня еврото достигна връх от 1.3102 долара, което бе най-високата му стойност от 15 март.

Според пазарни анализатори, опасенията за еврозоната, породени от спасителния план за Кипър, политическата несигурност в Италия и фискалните и икономически проблеми на Испания засега остават на заден план и еврото се представя добре, базирайки се на спекулациите, че японските инвеститори ще се насочат към инвестиции в еврозоната.

Действията на изчакване от страна на Европейската централна банка, които силно контрастират с агресивната парична политика на ЯЦБ и ФЕД, също са в подкрепа на европейската валута, поради запазването на по-високи лихвени проценти и печатането на по-малко евро.

Рейтинговата агенция Moody`s предупреди във вторник, че възможността Испания да надмине целевия си дефицит за тази година може да доведе до понижение на кредитния рейтинг на страната под препоръчителното инвестиционно ниво.

Златото се покачи във вторник

Цената на златото се покачи във вторник, след като действията на Японската централна банка породиха опасения от нарастване на инфлацията в световен мащаб. Инвеститорите се насочиха към златото, като защита срещу инфлацията и волатилността на валутния пазар.

Цената на златото достигна едноседмичен връх във вторник, след като инвеститорите отчетоха опасността за нивата на инфлацията. Японската централна банка реши миналия четвъртък да инжектира около 1.4 трилиона долара в японската икономика за по-малко от две години.

Последно за деня златото се търгуваше на цена от 1585 долара за тройунция, което бе покачване с 0.7% за деня.

Цената на златото бе подкрепена и от щатските данни, че запасите от суровини са намалели през месец февруари с най-голям темп за последните 18 месеца, което предполага повишено търсене на суровини през идните месеци. Данните от Китай показаха, че потребителските цени в страната са намалели, което дава възможност на китайското правителство да запази своята политика на парично стимулиране на икономиката.

На физическия пазар, данните показаха, че закупуването на злато през април от страна  на Хонг Конг и Китай постепенно е нараснало, след като миналия месец физическото търсене достигна тримесечно дъно.

В сряда фокусът на инвеститорите ще бъде насочен към минутите на Федералния резерв на САЩ, по време на които ще бъдат съобщени подробности от последната среща на ФЕД. Инвеститорите очакват повече яснота относно продължаването на програмата за изкупуване на държавни облигации. Програмата за парично стимулиране на ФЕД е основен фактор в подкрепа на цената на златото.

Петролът се повиши във вторник, след като спадът на долара и по-ниските от очакваното данни за инфлацията в Китай увеличиха интереса на инвеститорите към черното злато.  Цената на американския суров петрол в края на деня бе  94,50 долара за барел, преминавайки над 50-дневната пълзяща средна от 94.44 долара. Дневното покачване на петрола бе 50 цента за барел.

Липсата на напредък в преговорите между Иран и западните сили относно ядрената програма на Техеран, както и повишеното напрежение на Корейския полуостров остават фактори поддържащи цената на петрола.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg