Доларът падна след разочароващи данни за пазара на труда

Вероятността Фед да запази стимулите става все по-голяма

84 ~ 4 мин. четене

Доларът поевтиня масово във вторник, достигайки най-ниските си стойности спрямо еврото за последните две години, след като разочароващи данни за заетостта в САЩ увеличиха очакванията, че Фед ще запази политиката си на евтини пари до края на годината.

Зелената валута достигна 8-месечно дъно спрямо кошница от валути, след като данни показаха, че работодателите са наели далеч по- малко от очакваното работници през септември, което предполага загуба на инерция в икономиката.

Данните вероятно ще допринесат за повишеното внимание на Фед при вземането на решението кога да започне намаляването на покупките на облигации. Изкупуването на облигации от Фед е негативно за долара, тъй като е равносилно на печатане на пари.

Доларът също така поевтиня и спрямо безопасния швейцарски франк и високодоходния австралийски долар, падайки съответно до 20-месечно и 4.5-месечно дъно.

Заетостта извън селското стопанство в САЩ нарасна с 148 000 работници през последния месец, обявиха от министерството на труда. Макар бройката на новонаетите през август да бе ревизирана в положителна посока, увеличението на заетостта през юли бе ревизирано надолу, правейки го най- слабото от юни 2012 до сега.

Икономистите очакваха ръст в работните места от 180 000 през септември, което предшестваше частичното прекъсване на работата на правителството за 16 дни през октомври. Като се вземе предвид, че прекъсването вероятно е навредило допълнително на икономиката на САЩ, убеждението, че Фед няма да намали темпа си на изкупуване на активи в близкото бъдеще укрепна.

По време на следобедната търговия еврото достигна връх на 1.3792 долара, достигайки най- силното си ниво от средата на ноември 2011 до сега. Последно то се разменяше на печалба от 0.7% за 1.3780 долара.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, сред които доминиращо е еврото, спадна до най- ниската си стойност за последните 8 месеца на 79.182. Индексът последно се търгуваше на загуба от 0,6% на 79.234.

Равнището на безработицата спадна до 7.2% през миналия месец, достигайки най- ниското си ниво от ноември 2008 до сега, но очакваните загуби за икономиката поради спирането на правителството засенчиха всички признаци на сила.Икономисти изчислиха, че 16-дневното прекъсване е смъкнало 0.6% от БВП за четвъртото тримесечие, приведен към годишна база, намалявайки държавното производство и нанасяйки щети както на потребителското, така и на бизнес доверието.

Спрямо йената, доларът приключи деня на ниво от 97.86 йени. Рано днес той достигна десет дневно дъно на ниво от 97.30 йени.

Следвайки доклада за работните места през септември, цените на фючърсите подкрепиха виждането, че Фед ще увеличи лихвения процент не по- рано от април 2015, давайки 54% вероятност за увеличение през този месец.Преди публикуването на доклада, търговците даваха 59% вероятност за увеличение през април 2015.

Спрямо швейцарския франк американският долар достигна 20-месечно дъно на 0.8937 франка. Последно зелената валута се разменяше на загуба от 0,8% за 0.8948 франка.

Австралийският долар се изкачи до 4.5-месечен връх спрямо американския си събрат, достигайки 0.9730 цента. Австралийската валута последно се разменяше на печалба от 0.6% за 0.9707 американски цента.

Златото достигна 3-седмичен връх след излизането на данните за заетостта в САЩ

Златото поскъпна с над 2% до 3-седмичен връх във вторник, след като слаби данни за заетостта в САЩ увеличиха очакванията, че Фед ще продължи масивната си програма за стимулиране на икономиката и през следващата година.

Заетостта извън селското стопанство в САЩ нарасна с 148 000 работници през септември, заявиха от Министерството на труда, което е доста под очаквания ръст от 180 000 и съответно увеличи притесненията, че най- голямата икономика в света губи инерция дори преди спирането на работата на правителството през октомври.

Признаците, че американската икономика е загубила пара още преди ожесточената битка около бюджета, може да убедят Фед да забави решението си за намаляване на стимулите, докато не бъде изяснено доколко точно е навредила на икономиката фискалната криза.Изкупуването продължи и след излизането на оптимистичните данни за ръст в разходите за строителство през август.

Спот цените възвърнаха загубите си от ранните часове на нюйоркската търговия и след излизането на данните нараснаха с над 2% до връх на 1344.46 долара за тройунция, достигайки най-високата си стойност от 30 септември до сега. В момента те се намират на 1341.63, реализирайки печалба от 1,9%.

Металът проби над техническата съпротива на своята 100-дневна пълзяща средна на 1325 долара, като следващото ниво на съпротива се очаква на 1350. Американските фючърси върху злато с доставка през декември спечелиха 26.80 долара, или 2%, до 1342.60 долара за тройунция.

Доларът постигна ново 8-месечно дъно спрямо кошница от валути, докато световните акции поскъпнаха поради перспективата за нови евтини пари от Фед. Златото бе подкрепяно от увеличената от централната банка ликвидност и ниските лихвени проценти през последните няколко години, което окуражава инвеститорите да влагат пари в нелихвоносни активи.

Анализатори споделиха, че инвеститорските нагласи вероятно ще останат ниски поради големия спад в притежанията на най- големия публично търгуван фонд, базиран на злато, SPDR Gold Trust, който обяви нови изходящи потоци от 10.51 тона в понеделник. Това бе най- големият еднодневен спад в притежанията на фонда от началото на юли до сега.

Физическото търсене на злато при неговия основен потребител, Индия, остана ниско в навечерието на честванията Дивали, момент, който обикновено се смята за благоприятен за покупки на бижута.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg