Доларът поевтиня спрямо еврото

Американският суров петрол поевтиня с 2,40 долара за барел до 95,10 долара за барел

160 ~ 4 мин. четене

Доларът поевтиня в сряда спрямо еврото, след като икономическите данните от САЩ за изминалия месец показаха неочаквано малко разкрити нови работни места в частния сектор и по-бавен растеж в сектора на услугите. Цифрите показаха, че работните места в частния сектор на САЩ са нараснали едва с 158 000 работни места, което бе доста под прогнозата за растеж от 203 000 работни места. Данните показаха също, че поръчките в секторът на услугите в САЩ са спаднали до най-ниското си ниво от август месец насам.

Данните предизвикаха у инвеститорите опасения относно скорошното възстановяване на най-голямата икономика в света. Така след няколко поредни седмици на положителни икономически новини от САЩ, през изминалия месец възстановяването на икономиката е загубило силата си.

В края на деня, доларът се търгуваше за  92.94 йени, което бе спад с 0,5 %. По-време на сесията доларът достигна дъно от 92,69 йени, отдалечавайки се от три и половина годишният си връх от 96,71 йени, достигнат миналия месец.

Според анализатори от инвестиционният фонд Pimco Forex ETF, най-вероятно доларът ще поскъпне спрямо йената и ще достигне до цента от около 100 йени през следващите три до шест месеца, поради факта, че Японската централна банка се ангажира до края на годината инфлацията в страната да стане 2 %. В подкрепа на долара е и нежеланието на инвеститорите да поемат рискове произтичащи от ситуацията в Европа.

В сряда, въпреки статута си на сигурно убежище, доларът реализира загуби на фона на нарастващите опасения относно напрежението на Корейския полуостров. Съединените щати заявиха, че скоро ще изпратят система за противоракетна отбрана в Гуам, за да се защитят от Северна Корея. От Северна Корея отвърнаха, че са готови за безмилостна атака срещу Съединените щати, с потенциално използване на "ядрен удар".

Последно за деня еврото се търгуваше за 1,2848 долара, което бе покачване от  0.2%. Инвеститорите очакват решенията в четвъртък от месечната среща на Европейската централна банка.

Според пазарни анализатори европейската валута е уязвима, предвид слабите икономически данни в Еврозоната, към които се добавят и политическите вълнения в Италия и банковата криза в Кипър. Очаква се на пресконференцията си президентът на ЕЦБ, Марио Драги, да смекчи тона си и политиката си към закъсалите европейски икономики.

Златото се срина до 9-месечно дъно

Цената на златото достигна 9-месечно дъно в сряда, губейки повече от 1%, след резкия спад на цената на суровия петрол и загубите на американския фондов пазар. Златото за кратко падна под 1550 долара за тройунция за първи път тази година, след излизане на данните за ръст в запасите на суров петрол в САЩ. Спадът в цената на петрола намалява ролята на златото като инвестиция против нарастване на инфлацията. 

Златото поевтиня рязко за втори пореден ден, след като инвеститорите бяха повлияни от разочароващите икономически данни от САЩ, показващи, че през  изминалия месец са разкрити по-малко от очакваните  нови работни места в частния сектор, а поръчките в сектора на услугите в САЩ са спаднали до най-ниското си ниво от август месец досега. 

Според пазарни анализатори ралито на фондовия пазар в САЩ е привлякло огромно количество средства и инвеститорите са склонни да затварят позициите си в злато и други суровини с цел да увеличат позициите си в американски акции. Ако тази тенденция се запази златото може да достигне цена от 1400 долара за тройунция преди да намери подкрепа.

Последно за деня цената на спот златото бе 1556 долара за тройунция, което е спад от 1,2 % за деня. По-рано през деня златото достигна дъно от 1549.69 долара за тройунция, най-ниската му стойност от 28 юни 2012г. Рано в четвъртък златото продължи с поевтиняването си.

Ценният метал не можа да влезе в ролята си на сигурно убежище, дори на фона на нарастващите заплахи за война на Корейския полуостров. Отслабването на страховете около еврозоната, след като Кипър получи спасителния транш от 10 млрд. евро, също бе във вреда на златото.

Credit Suisse и Societe Generale бяха поредните банки, които намалиха прогнозите си за цените на златото и среброто до края на годината.

Цената на американския суров петрол падна с 3% в сряда, което бе  най-големия  дневен спад за последните пет месеца. Основна причина за силния спад бяха данните за размера на запасите от петрол на САЩ, които са се повишили до най-високият си размер от 1990 г. досега. За спада на петрола спомогнаха и слабите икономически данни от САЩ, които намалиха перспективите за търсенето на петрол. 

Американският суров петрол поевтиня с 2,40 долара за барел до 95,10 долара за барел.

Данните предоставени в сряда от Американската енергийна комисия показаха, че петролните запаси на САЩ са нараснали на 388 милиона барела, доближавайки се до рекордното количество за всички времена от 391,9 милиона барела от 1982 г.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg