Доларът се покачва преди изборите в САЩ

Златото се отлепи от двумесечното си дъно

При отварянето на търговията рано в  понеделник, американският долар се колебаeше около двумесечните си  върхове спрямо останалите валути. Основна причина за това е, че  инвеститорите търсят сигурно убежище в щатската валута, поради несигурността, свързана с президентските избори в САЩ.

Предварителните данни показват, че надпреварата за Белия дом остава доста оспорвана преди изборите във вторник.

Комбинацията от оптимистичните данни за  американските работни места и данните, че производството в еврозоната се свива за 15-ти пореден месец през октомври, допринесоха за покачването на  американската валута спрямо еврото.

Единната валута се смъкна до 1.2815 долара  при отварянето на пазара тази сутрин, достигайки нива, които бяха наблюдавани в началото на октомври. Тогава еврото последно се търгуваше за 1.2823 долара, с  подкрепа на 1,2804 долара. Тази подкрепа  представлява дъното на  рейнджа 1.2800/1.3200 на валутната двойка евро/долар от септември насам.

Австралийският долар също загуби позиции спрямо щатската валута, като достигна цена от  1,0338 американски долара, след като спадна от петседмичният  си връх от 1.0418 американски долара, достигнат в  петък.

Щатският долар се покачи и спрямо японската йена, достигайки ниво от 80.50 йени за долар, като се доближи до шестмесечния си връх от 80.56 йени за долар, достигнат през месец юни тази година.

Според Крейг Джеймс, главен икономист в Комсек, "Инвеститорите мразят несигурността и при условие, че има ясен резултат на изборите и няма промяна в разделения Конгрес ще  има въздишка на облекчение на световните финансови пазари".

Други ключови събития през тази седмица ще бъдат Китайският конгрес, който се очаква да доведе до смяната на поколенията  в ръководството на страната и заседанието на Европейската централна банка.


Златото се отлепи от двумесечното си дъно

Златото се покачи слабо в понеделник, след силния си спад в петък, предизвикан от по-добрите от очакваното данни за американските работни места. Рано тази сутрин спот  цената се бе 1681.25 долара за тройунция, което е покачване от 0.3% спрямо петък.

Комисията за фючърсна търговия в САЩ съобщи, че търговците са намалили нетната си експозиция в златните фючърси и опции в САЩ  за трета поредна седмица.

Средната цена на галон бензин в САЩ отбеляза най-големия си спад през последните две седмици след 2008 г. насам, което се дължи на по-ниските цени на суровия петрол, спада на  цените на бензина в Калифорния и урагана Санди.

Средната цена  на бензина  от 3.5454 долара за галон на 2 ноември е спаднала с  20.75 цента от 19 октомври насам, когато водачите са плащали 3,7529 долара за галон. Това  е най-големият двуседмичен спад  за последните четири години, като предишният такъв е бил  21,9 цента на 5 декември 2008г. след срива в търсенето на петрол по време на глобалната рецесия. Бурята Санди повлия на спада на цените на петрола, тъй като много от потребителите не са в състояние да пътуват.

Въпреки това много хора трябваше да се редят за бензин  часове наред, след като Санди опустоши голяма част от североизточния бряг.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Коментари: 0